Через бажання влади контролювати антикорупційну прокуратуру Україна може втратити безвіз з ЄС, — Ярослав Юрчишин

Через бажання влади контролювати антикорупційну прокуратуру Україна може втратити безвіз з ЄС, — Ярослав Юрчишин

Сьогодні парламент всупереч здоровому глузду і рекомендаціям наших європейських партнерів призначив сімох членів комісії з відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Більшість з них — без антикорупційного досвіду, що є прямим порушенням закону. Зроблено це з одною метою — призначити контрольованого керівника САП.

Якщо антикорупційна прокуратура перестане бути незалежною, Україна може втратити безвіз з ЄС, бо це було однією з умов співпраці з Європейським Союзом.

Пряма мова Ярослава Юрчишина, народного депутата від фракції «Голосу», першого заступника голови комітету з питань антикорупційної політики:

— Щойно голосами нової фактичної більшості (тобто голосами «Слуг народу», проросійської ОПЗЖ і олігархічних «Довіри» та «За Майбутнє») було проголосовано склад комісії по відбору спеціалізованого антикорупційного прокурора. П’ять з семи членів якої не мають жодного досвіду в антикорупційній діяльності і вже двічі були провалені Верховною Радою.

Чим же ці кандидати так сподобалися більшості? Тим, що вони повністю залежні від Офісу Президента та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Така комісія відбере політично залежного керівника САП, який блокуватиме будь-які розслідування щодо більшості чи її донорів. У цьому випадку є великий шанс втратити безвіз. Це питання нацбезпеки. Про це сьогодні говорили і представники ЄС, і посли G7, і європейські парламентарі.

Оскільки незалежність антикорупційної прокуратури є умовою безвізу, якщо буде втрачена незалежність цієї інституції, то буде запущено моніторинговий механізм перевірки чи Україна виконує вимоги безвізу. І в разі виявлення невиконання безвіз буде скасовано.

Не мені пояснювати, скільки зараз російських агентів, лобістів у Брюсселі. Як тільки буде запущений моніторинг, однозначно будь-які факти наших невиконань умов безвізу, а їх, на жаль, достатньо багато, будуть фіксуватися і будуть складатися в цеглинки скасування безвізу. Проросійська більшість, залежна від олігархії більшість просто прагне повернути Україну в геополітичний простір Росії, Білорусі, закрити західний кордон і змусити домовлятися з собою.

Будемо боротися далі, це ще не кінець.

Підписуйся на нашi

ще новини