Через бездіяльність уряду українці переплачують за газ: постанова «Голосу» це змінить

Через бездіяльність уряду українці переплачують за газ: постанова «Голосу» це змінить

Закладені у бюджеті-2021 кошти на програму енергоефективності — мізерні. Наразі у бюджеті передбачено 100 мільйонів гривень на Фонд енергоефективності, і ще 150 мільйонів — на Державну програму енергоефективності. Цих грошей замало порівняно з тим, скільки справді потрібно для утеплення і модернізації житлових будинків.

Окреме питання — рівень використання коштів. Фонд енергоефективності мав би підтримувати по 3-4 тисячі проєктів щороку, щоб за 25-30 років модернізувати 90 тисяч будинків. Натомість у минулому році Фонд реалізував лиш 316 проєктів. Такими темпами марно сподіватись, що вдасться досягнути помітного прогресу.

Проєкт постанови «Голосу» про енергоефективність пропонує додатково виділити на фінансування заходів енергоефективності ще 2 мільярди гривень. Адже модернізація житла і «теплі кредити» дозволять українцям економити на платіжках, а уряду — у майбутньому уникнути кризових ситуацій з газом кожної зими.

Пряма мова Інни Совсун, народної депутатки України, заступниці голови партії «Голос»:

— На жаль, у бюджеті на 2021 рік закладені смішні гроші на енергоефективність і енергозбереження. Це означає, що і в наступному році українці будуть багато витрачати і багато платити за газ. До того ж, надмірне споживання газу шкодить екології, а отже — створює загрози для здоров’я громадян.

Нагадаю, що Україна заявила про долучення до Європейського зеленого курсу. Енергоефективність — один з ключових напрямків для втілення цього зобов’язання. Ігноруючи питання енергоефективності, ми залишаємо нашим дітям борги та забруднене довкілля.

«Голос» розробив постанову, яка формулює чіткі вимоги щодо заходів енергоефективності та вимагає від уряду нарешті почати активно працювати в цьому напрямку. Бо зараз Кабмін працює у режимі «пережити зиму», а не думає про своїх громадян і не планує наперед.

Підписуйся на нашi

ще новини