ДБР має отримати нове керівництво, призначене на конкурсній основі, — законопроект «Голосу»

ДБР має отримати нове керівництво, призначене на конкурсній основі, — законопроект «Голосу»

Депутати фракції «Голосу» у Верховній Раді зареєстрували альтернативний президентському законопроект про Державне бюро розслідувань. Він передбачає звільнення Романа Труби з посади керівника і повне перезавантаження відомства.

Президентська ініціатива щодо ДБР є протилежною: законопроектом пропонується залишити дискредитованого керівника на посаді й надати йому всю повноту влади у ДБР.

«Така людина, як Роман Труба, яка довела свою лояльність будь-якій владі, не може бути керівником. Але замість того, щоб звільнити його, Трубу пропонують залишити, і ще й надати йому можливість звільняти заступників та призначати їх без конкурсів, і навіть створювати нові підрозділи», — відзначила народна депутатка України від «Голосу», авторка альтернативного законопроекту Олександра Устінова.

Вона розкритикувала президентську пропозицію скасувати призначення співробітників ДБР на конкурсних засадах і дозволити призначати їх за переведенням з інших органів влади.

Натомість законопроект «Голосу» передбачає повне звільнення і призначення на конкурсній основі не лише заступників, але й керівника ДБР. При цьому конкурсні комісії мають складатися з 6 представників: трьох за поданням Офісу президента і ще трьох — від Громадської ради міжнародних експертів.

«Ми категорично проти переведення людей з інших органів влади, ми виключно за прозорі конкурси і прозору роботу конкурсних комісій. До їх складу повинні увійти представники Ради громадського контролю при ДБР, яка також має обиратися прозоро — онлайн-голосуванням», — відзначила Олександра Устінова.

Підписуйся на нашi

ще новини