Де-факто Україна вже в НАТО, але, безумовно, нам потрібне членство де-юре, — Андрій Осадчук

Де-факто Україна вже в НАТО, але, безумовно, нам потрібне членство де-юре, — Андрій Осадчук

Україна дуже швидко рухається до досягнення і фактичного впровадження всіх військових стандартів НАТО як в озброєні, так і в ставленні до військових, так і порядку ведення бойових дій. В держави для довгострокових гарантій безпеки немає альтернатив, окрім остаточного вступу в Північноатлантичний Альянс. На цьому наголошує перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

«Нині в усьому світі не існує безпекової альтернативи для України, крім членства в НАТО. Можливі дво-тристоронні альянси, якісь додаткові міжнародні угоди чи безпекові союзи, але наразі в сучасній системі міжнародних відносин це не дасть Україні того рівня гарантій безпеки, як повноцінне членство в Північноатлантичному Альянсі. Членство в НАТО в нас зафіксоване в Конституції, як геополітичний вибір України і тому ми зобов’язані рухатись саме туди», — констатує представник «Голосу».

Реальність така, що Україна рекордно швидкими темпами переходить на стандарти НАТО в озброєнні і веденні бойових дій.

«Жодна країна, яка вступала в НАТО, в такому темпі не здійснювала внутрішні трансформації, переозброєння і перехід на натівські стандарти. Де-факто ми вже в Альянсі, треба де-юре, щоб в майбутньому ми могли розраховувати на статтю 5. Ми маємо розуміти, що НАТО, як і будь-яка інша міжнародна організація, це — складний клубок відносин.

Хоча насправді зараз вся світова система безпеки від ООН до НАТО не є достатньо ефективною і, очевидно, що результатом війни в Україні буде перегляд всієї глобальної системи безпеки вже за участі нашої держави. Але поки головний пріоритет один — перемога на фронті», — підкреслює Андрій Осадчук.

Підписуйся на нашi

ще новини