Депутат «Голосу» ініціював законопроект для залучення іноземних інвестицій у кіновиробництво в Україні

Депутат «Голосу» ініціював законопроект для залучення іноземних інвестицій у кіновиробництво в Україні

Депутат фракції «Голос» Ярослав Железняк зареєстрував законопроект, який звільняє від оподаткування ПДВ експорт послуг з кіно- та відеовиробництва на замовлення іноземних студій. Така практика діє, зокрема, у країнах ЄС, які за останні роки стали популярними локаціями для зйомок фільмів світових режисерів та кліпів музичних зірок.

Законопроект дозволить підвищити конкурентоспроможність українських продакшн-компаній для збільшення іноземних інвестицій у кіновиробництво. За оцінками представників галузі, потенціал ринку з удосконаленням умов експорту послуг з відеовиробництва становить 50 млн доларів щорічно.

Міжнародний досвід свідчить, що іноземні зйомки на території країни – це додатковий стимул для професійного розвитку галузі, розвитку малого та середнього бізнесу у суміжних з кіновиробництвом сферах, а також поштовх для розвитку туризму.

Пряма мова заступника голови фракції «Голосу» Ярослава Железняка:

– У минулому році серіал «Чорнобиль» мав шалений успіх у глядачів та критиків. Втім, більша частина серіальної України знімалася у Литві, оскільки там економічно вигідніші умови продакшн-послуг для нерезидентів. Тому ми пропонуємо зробити повністю конкурентні умови для співпраці іноземних студій з українськими продакшн-компаніями. Тоді шанси України стати локацією для наступного хіта на кшталт «Гри престолів» збільшуються у рази.

Підписуйся на нашi

ще новини