Депутатів хочуть зобов'язати транслювати онлайн засідання комітетів

Депутатів хочуть зобов'язати транслювати онлайн засідання комітетів

Коротко: Засідання комітетів Верховної Ради стануть більш доступними для суспільства. Проект закону про онлайн трансляції засідань зареєстрували у ВР.

Детально: У Верховній Раді зареєстрували законопроект #3745, який зобов'яже депутатів вести онлайн трансляції всіх комітетських засідань та слухань, окрім закритих. Ініціаторами законопроекту виступили більше 30 народних депутатів від різних парламентських фракцій.

Законопроект пропонує забезпечувати відкритість роботи комітетів Верховної Ради України «шляхом їхньої обов’язкової онлайн трансляції через свої веб-сторінки на офіційному веб-сайті Верховної Ради України у глобальній інформаційній мережі Інтернет», - йдеться у тексті законопроекту.

Відсутність обов'язкової онлайн трансляції на думку авторів законопроекту створює можливість зловживань. Оскільки громадськість не має доступу до інформації про персональне голосування депутатів на комітетах.

Відповідно до діючого закону під час засідань комітету ведеться лише загальна стенограма, з якої можливо отримати лише загальну інформацію : скільки депутатів проголосували «за», «проти» чи «утримався» за відповідне рішення.

Пряма мова Олександри Устінової, авторки законопроекту, народної депутатки від фракції «Голосу»:

— Нещодавно депутати на засіданні бюджетного комітету Верховної Ради України проголосували за виділення 2.6 млрд грн з фонду по боротьбі з COVID-19 на доплати працівникам МВС. Проте жоден громадянин України не може отримати інформацію про те, хто конкретно з депутатів проголосував за це рішення.

Як виявилося бюджетний комітет не веде відеофіксацію своїх засідань та облік персонального голосування. Щоб не допустити такого у майбутньому і було зареєстровано законопроект.

Українці повинні мати право знати за що голосують депутати та на що витрачаються їхні податки. Відкритість та прозорість засідань – це захист від «потрібних» рішень та доступ громадськості до інформації.

Підписуйся на нашi

ще новини