Для справжньої реформи СБУ потрібні 5 головних змін, — Роман Костенко

Для справжньої реформи СБУ потрібні 5 головних змін, — Роман Костенко

Щоб перетворити Службу безпеки України зі спадку КДБ на ефективну сучасну спецслужбу, необхідні п’ять базових змін, передбачені у поправках «Голосу» до другого читання законопроєкту про СБУ.

Зокрема, це:

→ позбавлення СБУ функції розслідування злочинів;

→ заборона СБУ здійснювати оперативний супровід розслідування корупційних та економічних злочинів і ліквідація Управління «К»;

→ посилення парламентського контролю за діяльністю СБУ;

→ перезавантаження керівництва СБУ;

→ новий підхід до підготовки кадрів для спецслужби.

Пряма мова

Роман Костенко, заступник голови фракції «Голосу» у Верховній Раді, секретар комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки:

— Ухвалений в першому читанні законопроєкт заклав фундамент реформи, на якому тепер треба збудувати сучасну ефективну спецслужбу. А це неможливо без кількох базових речей.

По-перше, класична спецслужба не повинна здійснювати розслідування вже вчинених злочинів — вона повинна їм запобігати. Збір інформації з метою попередження злочинів проти національної безпеки, контррозвідувальна діяльність та інформування керівництва держави для прийняття правильних управлінських рішень — такими повинні бути основні завдання сучасної Служби безпеки.

По-друге, треба заборонити СБУ здійснювати оперативний супровід розслідування корупційних та економічних злочинів і ліквідувати нарешті Головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю — сумнозвісне Управління «К». Для запобігання та розслідування корупційних злочинів існують інші органи — НАБУ, ДБР, Національна поліція, а також новостворене Бюро економічної безпеки. Це їхня компетенція.

По-третє, необхідно посилити парламентський контроль за діяльністю СБУ. Його повинен здійснювати спеціально створений комітет Верховної Ради, до предмету відання якого буде віднесено забезпечення контрольних функцій парламенту. Такий комітет має надавати висновок про відповідність кандидатів на керівні посади в СБУ вимогам закону, а голова СБУ повинен постійно звітувати перед комітетом про діяльність спецслужби, наявні загрози державній безпеці та вжиті заходи з їх попередження.

По-четверте, маємо перезавантажити керівництво СБУ. Одразу після набуття чинності законом про СБУ повноваження старого керівництва повинні бути припинені. Після цього на керівні посади мають бути призначені професіонали, які розуміються на специфіці роботи спецслужб і кандидатури яких погоджені парламентським комітетом.

І п’яте — це новий підхід до освіти. Стара система підготовки кадрів для СБУ застаріла, неефективна та лише витрачає бюджетні кошти. Вона не в змозі готувати фахівців, які б мали потрібний на сьогодні рівень знань. До Служби безпеки повинні потрапляти кадри, які вже мають базову освіту за актуальними напрямками, а потім окремо навчались формам та методам роботи спецслужби.

Підписуйся на нашi

ще новини