Для успішної відбудови країни, коштами мають безпосередньо керувати структури партнерів, – Андрій Осадчук

Для успішної відбудови країни, коштами мають безпосередньо керувати структури партнерів, – Андрій Осадчук

Україна має переосмислити підходи до відбудови і відновлення, зменшити або і повністю усунути політичний вплив та всі пов'язані з цим корупційні і операційні ризики. Це можна реалізувати, коли партнери створять в нашій країні повністю керовані ними структури, які безпосередньо будуть витрачатимуть кошти і контролювати реалізацію проектів відновлення. Так вважає народний депутат «Голосу» Андрій Осадчук.

«Реальні збитки, нанесені війною, сягають не менше $400-500 млрд — це астрономічні суми. Тому треба переосмислити весь підхід до відбудови та давати можливість партнерам самостійно проводити ці проєкти, щоб повністю усунути політичний вплив.

Перед тим, як просити будь-які гроші у західному світі, треба пояснити, як ти будеш контролювати їх витрачання і звітувати про це. Україна поки не досягла успіху в цьому напрямку. Враховуючи той стан інституцій і виконавчої дисципліни, який у нас є, для успішної відбудови просто не треба давати гроші в руки українській бюрократичній системі», — пояснює народний депутат.

Ризики чудово розуміють і наші партнери, і для успішної відбудови гроші потрібно направляти виключно через структури, створені без участі українських чиновників.

«Це все можна робити дуже просто: нехай наші партнери створюють тут свої структури та фонди, юридичні особи, акціонерні товариства, наймають менеджмент і вже ці компанії займаються безпосередньо закупівлею та реалізацією проєктів. А український уряд і місцева влада видає їм wish list — що і де ми хочемо, щоб вони побудували чи відновили», — наголошує народний депутат.

Підписуйся на нашi

ще новини