Досить імітацій: ми маємо почати справжню судову реформу — «Голос» підготував альтернативний президентському законопроект

Досить імітацій: ми маємо почати справжню судову реформу — «Голос» підготував альтернативний президентському законопроект

Коротко: Справжньому оновленню судів в Україні бути. Фракція «Голосу» підготувала альтернативний президентському законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування».

Детально: Українці зневірені у судовій системі. Немає відчуття зниження рівня корупції у судах, невідворотності покарання за порушення закону. Як наслідок – недовіра і зневага до судової влади у цілому. Через цілу низку гучних випадків діяльність судів в Україні скомпрометована.

«Голос» підготував альтернативний проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування». Оскільки президентський законопроект не тільки не вирішує проблему із органами суддівського врядування, але й навпаки її поглиблює. Посилюється роль Вищої ради правосуддя та нівелюються конкурсні процедури.

Законопроект «Голосу» передбачає оновлення Вищої ради правосуддя, залучення міжнародних експертів та реальне оновлення судової гілки влади. Текст законопроекту фіналізовується із врахуванням коментарів та зауважень експертів. «Голос» реєструватиме свій законопроект 6 липня.

Народні депутати «Голосу» Олег Макаров та Ярослав Юрчишин залучили до обговорення законопроекту представників професійних об’єднань, судової гілки влади, громадських організацій та профільних аналітичних центрів. У розмові взяли участь президент Асоціації правників України Денис Бугай та координаторка законопроектної роботи Асоціації правників України Ольга Лопушанська, виконавча директорка та адвокаційний менеджер Фундації DEJURE Ірина Шиба та Степан Берко, заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда, експертка Центру протидії корупції Галина Чижик, директор Міжнародної організації з розвитку права в Україні (IDLO) Леван Дучідзе, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 2016-2019 Андрій Козлов та члени Вищої ради правосуддя 2017-2019 Андрій Бойко та Анатолій Мірошниченко та юридичний радник Голосу Максим Костецький.

Пряма мова Ярослава Юрчишина, народного депутата від фракції «Голосу»:

— Запит на судову реформу в Україні є як від бізнесу і українського суспільства, так і від міжнародних партнерів.

Президентський законопроект немає сенсу вдосконалювати, це нереально. «Голос» 6 липня подасть на реєстрацію альтернативний проект закону про перезавантаження реформи українських судів, розроблений разом з незалежними експертами від різних організацій.

У своєму законопроекті ми передбачаємо реформування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, підсилення її автономності та незалежності. ВККС має бути повноцінним дисциплінарним органом суддівського самоврядування. Також має бути жорсткий відбір кандидатів та членів Вищої ради правосуддя. Залучення міжнародних експертів допоможе якісно оновити ВРП.

Підписуйся на нашi

ще новини