Дотації місцевим громадам стануть справедливішими: законопроєкт «Голосу»

Дотації місцевим громадам стануть справедливішими: законопроєкт «Голосу»

Коротко: Місцеві громади зможуть самостійно заробляти більше грошей завдяки покращеній системі розподілу дотацій. Відповідний законопроєкт подав народний депутат «Голосу» Володимир Цабаль.

Докладно: Зараз спроможніші громади не мотивовані заробляти більше. Бо коли вони збирають більше податків, аніж в середньому громади по Україні, то половину цих «надлишкових» грошей забирають у державний бюджет. Це відбувається тоді, коли індекс податкоспроможності перевищує 1,1.

Водночас менш спроможні громади також не зацікавлені збільшувати заробіток, бо 80% «нестачі» їм компенсують за рахунок державного бюджету.

Законопроєкт змінить підхід до вирівнювання місцевих бюджетів: у спроможних громад забиратимуть 30%, а не 50%. А менш спроможні отримуватимуть 50% компенсації, а не 80%. Також межі, при яких в громад забиратимуть гроші чи дотуватимуть, зміняться з 0,9-1,1 до 0,8-1,2.

Пряма мова Володимира Цабаля, народного депутата від фракції «Голосу» та автора законопроєкту:

— Як зараз працює розподіл коштів між місцевими бюджетами? Ті, які заробляють менше — отримують дотації. Ті, що заробляли більше — діляться з менш спроможними громадами. Це нормальна європейська практика, але те як це працює у нас — більше схоже на зрівнялівку. Навіщо тоді працювати, якщо держава і так майже все компенсує? Для децентралізації важливо, щоб громада мала мотивацію збільшувати свій заробіток. Це допомагає громаді, бо вона залучає інвесторів, створює нові робочі місця і поповнює бюджет.

Така мотивація зникає, якщо у тебе все забирають або просто все компенсують, який сенс тобі залучати інвесторів, створювати робочі місця і старатися заробити більше?

Наш проєкт закону вирішує цю проблему. Він не забирає повністю цей механізм, але покращує його і суттєво зменшує ці коефіцієнти. Це залишає допомогу в меншому обсязі, і залишає більше грошей у сильніших громад, а в менш спроможних спонукає місцеву владу працювати на користь громади.

Підписуйся на нашi

ще новини