Довіру НАТО до України потрібно формувати реформами, а не прийняттям законів з-під палки, — Максим Нефьодов

Довіру НАТО до України потрібно формувати реформами, а не прийняттям законів з-під палки, — Максим Нефьодов

Україна стане членом НАТО, коли заручиться довірою країн Альянсу. Проте президент продовжує шукати простих рішень та дивуватись, чому прийняття законів з-під палки не призводить до виконання зобов'язань перед партнерами. Про це заявив депутат Київради від «Голосу» Максим Нефьодов.

Політик наголосив, що Україна повинна стати «своїм гравцем» в команді країн Північноатлантичного Альянсу. Проте українська влада не виконує всіх своїх обіцянок, чим постійно підриває довіру до держави.

«Є технічні історії, як, наприклад, з МВФ: «приймеш 6 законів — отримаєш гроші». Проте закони не приймаються, а президент пояснює, що погані депутати заклали в них руйнівну правку, довелось все ветувати. Навіть 6 умов виконати не можемо. А питання НАТО — безпекове. Гіпотетично може статися ситуація, що німецькі чи французькі громадяни приїдуть проливати кров за Україну, захищаючи майбутньо члена НАТО. Для цього ми маємо бути «свої». Це не вимірюється калібром міномета чи законами про корпоративне управління, особливо такими, які прийняті «з-під палки»: «От що ви від нас вимагаєте? Цього закону? Ну, тримайте закон». Це так не робиться», — заявив Максим Нефьодов.

Депутат підкреслив, що українська влада має демонструвати прагнення держави розвиватися, проводити реформи та підвищувати рівень демократії. Натомість президент Зеленський продовжує йти тактикою пошуку простих рішення, які не мають вагомих результатів.

«Правильні ми тоді, коли робимо самостійно. Коли є розуміння, що з партнерами треба мати довірливі стосунки, а не брехати. Це про те, що інформацію від розвідки треба не зливати, а використовувати у спільних операціях. Рік тому ми обіцяли, що ліквідуємо ОАСК, і що? Комітет Верховної Ради досі не може розглянути цей законопроект. Все це складається в загальну картину, коли виборцю в США, чи Німеччині не пояснити, що ці ми «свої».

Коли президент каже: «дайте нам перелік критеріїв» — це історія пошуку простих рішень. Це історія про те, коли завершити війну — це подивитись в очі Путіна: раз-два-три — війни немає. Про те, коли підняти економіку — зробити щось швидко: раз-два-три — сама зросте. Так само з НАТО: давайте робити так, щоб не було соромно, а ми виглядали розвиненою країною західного світу», — пояснив депутат.

Головним козирем президента у перемовинах щодо членства України в ЄС та НАТО сьогодні є не досягнення влади, а прагнення українського народу, вважає Нефьодов.

«Влада небагато робить, аби продемонструвати прозахідний, реформаторський курс країни. Проте український народ, на відміну від багатьох східноєвропейських країн, має унікальний тренд: йде вгору з точки зору демократії, з точки зору прав людини. Часто кажуть, що за опитуваннями, Україна більш позитивно ставиться до ЄС, ніж деякі країни Європи. Тому не дії влади, а громадяни України — головний козир президента в будь-яких перемовинах щодо НАТО та ЄС», — додав депутат «Голосу».

Підписуйся на нашi

ще новини