Екологічний податок має залишатися в місцевих бюджетах: законопроєкт «Голосу»

Екологічний податок має залишатися в місцевих бюджетах: законопроєкт «Голосу»

Коротко: «Голос» зареєстрував законопроєкт, який залишає 80% екологічного податку на місцях. У місцевих громад має бути достатньо грошей на екологічні проблеми, зокрема на ремонт водоканалів чи управління відходами.

Докладно: Наразі 45% екологічного податку від скидів забруднюючих речовин у воду, викиди в повітря та розміщення відходів підприємствами-забруднювачами спрямовані до державного бюджету.

Ці гроші витрачають на все, крім питань екології: від «дірок» у медицині до збільшення бюджету на утримання Офісу Президента. Водночас місцевим громадам не вистачає грошей, щоб вирішувати реальні екологічні проблеми з водою, повітрям та сміттям.

Народна депутатка фракції «Голос» Леся Василенко подала до Ради законопроєкт, який дозволить залишати більше цільових грошей на вирішення екологічних проблем в маленьких містах та селах.

Пряма мова:

Леся Василенко, народна депутатка фракції «Голосу», авторка законопроєкту:

— «Голос» відстоює право українців жити в екологічно чистому довкіллі. Штрафи, збори та податки за забруднене повітря, ґрунти та воду мають іти на екологічні потреби українців, а не на фінансування Офісу Президента чи Кабміну.

Потрібно змінити розподіл екологічного податку, аби на місцях були кошти на ремонт старих радянських водоканалів чи управління відходами.

Законопроєкт «Голосу» передбачає, що 80% коштів екологічного податку від забруднення води, повітря та управління відходами залишатимуться у спеціальних фондах області та міста. Інші 20% будуть спрямовані на екологічні питання загальнодержавного рівня.

Підписуйся на нашi

ще новини