Економіка демонструє стійкість: деякі показники зараз навіть кращі, ніж очікувалось, — Тарас Козак

Економіка демонструє стійкість: деякі показники зараз навіть кращі, ніж очікувалось, — Тарас Козак

Попри повномасштабну війну та енергетичну кризу, спричинену російськими ракетними атаками, економічні показники України вселяють оптимізм. Так вважає депутат Київради від фракції «Голос» Тарас Козак.

«Щодо макро-прогнозу на 2024 рік. Основні показники очікуються такі: інфляція — зростання до 8% за 2024 рік, на сьогодні інфляція значно нижча — 3.3%, але вже починає зростати. Нагадаю цільовий діапазон від НБУ — 5% інфляція. По ВВП: очікуваний діапазон експертів — від 2.5% до 4% зростання ВВП у 2024 році. За пʼять місяців навіть краще показала себе економіка, за очікуваннями Мінекономіки у 4.3% зростання», — пояснює представник «Голосу».

При цьому, за словами Тараса Козака, ми все ще критично залежні від західної допомоги.

«Експорт за 5 місяців — 16.8 млрд доларів, імпорт України — 27.5 млрд доларів, таким чином дефіцит торговельного балансу складає близько 11 млрд доларів. Він закривається за рахунок західної фінансової допомоги. Її за рік ми очікуємо близько 38 млрд доларів, тож ще має надійти 24 млрд. Дефіцит бюджету очікується на рівні приблизно 20% ВВП. Курс долара: консенсус-прогноз економістів на кінець 2024 року — близько 42 грн за долар», — зауважує політик.

Підписуйся на нашi

ще новини