Газзбути Фірташа монополізували ринок: «Голос» вимагає від Антимонопольного комітету розслідувати зловживання

Газзбути Фірташа монополізували ринок: «Голос» вимагає від Антимонопольного комітету розслідувати зловживання

Структури Фірташа монополізували ринок газу, наживалися на споживачах та створювали перепони для переходу до інших постачальників. За оцінками Міненерго, газзбути Фірташа витягнули з кишень українців 6 млрд грн додатково, виставляючи ціни на 40% вище ринкових.

Народна депутатка «Голосу» Інна Совсун подала звернення до Антимонопольного комітету про концентрацію облгазів та газзбутів без відповідного дозволу регулятора. «Голос» розбиратиметься, як АМКУ допустив концентрацію в одних руках 70% роздрібного ринку при межі монополізації у 35%.

Влада має захищати українських споживачів, а не допомагати монополісту наживатися. А компанії Фірташа — відповісти за свої надприбутки.

Пряма мова

Інна Совсун, заступниця голови партії «Голос», народна депутатка України:

— Міненерго ще минулого року визнало: приватні газзбути Фірташа отримали 6 мільярдів гривень надприбутків, просто задерши восени ціну вгору. Вони контролюють 70% ринку — по суті є монополістами, хоч всіляко доводять свою «незалежність». Як захистити людей від олігарха?

Продовжувати обмежувати ціну — не варіант, нам про це вже прямим текстом сказали представники МВФ. Адже тоді немає конкуренції і цим буде зловживати монополіст. Контроль над приватними посередниками з боку регуляторів — ось варіант, який має обрати країна з ринковою економікою, яка хоче захистити нас з вами — звичайних споживачів.

І ключова роль в цьому — НКРЕКП та АМКУ. Лікування ринку газу має початися з визнання того, що на роздрібному ринку 70% населення купує газ в компаній, об'єднаних спільним бенефіціаром — олігархом Фірташем. Їх засновниками є так звані «облгази» — оператори мережі, які мають бути повністю відділені від газзбутів. Бо за європейськими правилами одна компанія опікується мережами, а інша — продажем газу чи електрики.

Чекаємо на рішення, часу в нас усіх мало. У травні постачальники повинні будуть оголосити єдину річну ціну, яка має захищати споживачів від сезонних стрибків на ринку газу. Якою буде ця ціна газу — справедливою чи завищеною, як минулого року? Залежить і від регулятора також. Працюйте.

Підписуйся на нашi

ще новини