«Голос» ініціює офіційне визнання політичного значення Революції Гідності

«Голос» ініціює офіційне визнання політичного значення Революції Гідності

Верховна Рада України повинна офіційно визнати важливість Революції Гідності, її політичне значення і роль у державотворенні. А також — відповідальність режиму Віктора Януковича та окремих його діячів за порушення прав і свобод людини, злочини проти людяності та підрив основ національної безпеки і оборони України, що став не останньою передумовою анексії Криму, російської збройної агресії та окупації українських територій.

Ініціаторами такої заяви виступили депутати парламентської фракції «Голосу». Заяву підписали голова партії «Голос» Святослав Вакарчук і голова фракції «Голосу» Сергій Рахманін, співголова фракції «Європейської солідарності» Ірина Геращенко, голова фракції «Батьківщини» Юлія Тимошенко, перший заступник голови фракції «Слуги народу» Олександр Корнієнко та ще 27 народних депутатів України з цих фракцій.

Найближчим часом парламент має проголосувати за відповідну постанову «Про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з шостою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності».

Офіційна позиція законодавчого органу щодо Революції Гідності, її передумов і наслідків є нагальною з огляду на спроби унеможливити притягнення до політичної і кримінальної відповідальності осіб, чиї дії завдали непоправної шкоди державі та суспільству.

Ця заява — необхідний і невідкладний наступний крок після:

→ постанови Верховної Ради України «Про засудження застосування насильства, що призвело до загибелі людей»,

→ законів України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» та «Про особливості дерджавної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях»,

→ заяви українського парламенту до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції цього суду щодо скоєння злочинів проти людяності вищими посадовими особами держави, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян під час мирних акцій протестів у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Пряма мова

Олександра Устінова, депутатка фракції «Голосу», членкиня комітету ВР з питань правоохоронної діяльності:

— Ми маємо раз і назавжди закарбувати значення цього історичного моменту, який став драйвером справжніх змін в Україні. Захистити пам’ять про людей, які віддали заради цього свої життя, і вимагати якнайшвидшого притягнення до відповідальності тих, чиї дії призвели до трагедій.

Маємо також офіційно закріпити уроки Євромайдану та Революції Гідності.

Ми бачили, жахнулися і не хочемо повторення актів зухвалого приниження людської гідності, яку Конституція України визнає найвищою соціальною цінністю.

Ми бачили, жахнулися і не хочемо повторення узурпації влади. Маємо вже сьогодні встановити усі запобіжники, щоб унеможливити це в майбутньому.

Ми також бачили силу суспільства і страх узурпаторів. Тож мусимо переконатись, що посадовці більше не зможуть свавільно обмежувати мирні зібрання, і зобов’язати державу захищати безпеку учасників мирних зібрань та їхнє право висловлювати свою думку.

Нарешті, ми бачили, як справжні цінності стають рушієм і об’єднавчою силою. Тож маємо визнати, що гідність, демократія, рівність та верховенство права — необхідні для нормального функціонування українського суспільства. І саме ними має керуватись будь-яка влада в Україні.

10 пунктів заяви Верховної Ради України щодо Революції Гідності:
  1. Революція Гідності — один з ключових моментів українського державотворення та виразник національної ідеї свободи.

  2. Розслідування злочинів, скоєних під час Революції Гідності, має бути завершене і проведене ефективно. Винуватці мають постати перед судом та в ході справедливого й неупередженого процесу притягнуті до відповідальності. Подальше зволікання в цьому питанні недопустиме, бо непокаране зло зростає.

  3. Україна заплатила надто високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір — бути частиною Європи. Герої Небесної Сотні — українці та іноземці — віддали життя під час Революції Гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. Пам'ять про їхній героїчний чин є частиною історії національного державотворення.

  4. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недотоканність і безпека визнані Конституцією України найвищою соціальною цінністю. Акти приниження людської гідності, які відбувалися шість років тому в самому серці України — на Майдані Незалежності у Києві, а так само в інших місцях столиці та різних міст, селищ та сіл по всій державі, не мають повторитися.

  5. Узурпація влади однією з її гілок, партією чи окремим посадовцем є абсолютно неприпустимим явищем, що спричиняє довготривалі тяжкі наслідки.

  6. Трагічні події Революції Гідності, анексія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також триваюча збройна агресія Російської Федерації та окупація нею окремих районів Донецької і Луганської областей стались не в останню чергу внаслідок політики Віктора Януковича та сформованого ним злочинного режиму, який підтримувався РФ і діяв всупереч національним інтересам України.

  7. Протиправна діяльність окремих працівників підрозділів міліції особливого призначення «Беркут», міліціонерів, військовослужбовців внутрішніх військ, судових виконавців, прокурорів, суддів та інших посадових і службових осіб під час РГ засуджується як така, що завдала непоправної шкоди державі та суспільству.

  8. Мирні зібрання є надзвичайно дієвим інструментом громадського контролю за інститутами публічної влади, а безпека учасників мирних зібрань усіх видів і форм, зокрема одночасних, контрзібрань та спонтанних зібрань, як і їхнє право висловлювати свою думку, мають бути захищені державою.

  9. Держава або окремі посадові особи не можуть свавільно обмежувати свободу зібрань. Випадки, коли свободу зібрань може бути обмежено, передбачені КУ і не можуть тлумачитись розширювально.

  10. Європейські цінності, за які віддали свої життя Герої Небесної Сотні, — гідність, демократія, рівність та верховенство права, — необхідні для нормального функціонування суспільства. ВРУ послідовно стоїть і стоятиме на позиціях утвердження цих цінностей в усіх сферах суспільного життя.

Підписуйся на нашi

ще новини