«Голос» ініціює створення ТСК у парламенті для розслідування справи «вагнерівців»

«Голос» ініціює створення ТСК у парламенті для розслідування справи «вагнерівців»

Пряма мова Романа Костенка, народного депутата від фракції «Голосу», секретаря комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки:

Нещодавно українські засоби масової інформації оприлюднили повідомлення про можливу причетність наших спецслужб до затримання в Мінську членів так званого підрозділу «Вагнер». При чому, за версією журналістів, метою спецоперації мало бути не затримання росіян у Білорусі, а переправлення їх на нашу територію для арешту і суду. Однак внаслідок дій окремих посадових осіб начебто відбувся зрив цієї спецоперації.

Це дуже серйозне звинувачення. Існування таких неспростованих повідомлень наносить шкоду іміджу нашої держави, створює ризики національній безпеці і не може залишатися без належного реагування.

Офіційні представники влади уже надали формальні заперечення, однак їхній зміст відверто не адекватний рівню звинувачень. Слід сказати, що у нас викликає багато запитань як позиція влади, так і ряд деталей у версії журналістів.

З цим усім необхідно розібратися. Суспільство повинне отримати чітку відповідь: що сталося в Мінську, що сталося в Офісі президента. Чи була державна зрада. І якщо була, то хто зрадник.

Щоб цій відповіді довіряли, її має підготувати парламент. Бо тільки парламент сьогодні може по-справжньому контролювати Президента. І саме парламентській комісії суспільство може довіряти.

Тому ми ініціюємо створення тимчасової слідчої комісії для розслідування оприлюднених фактів.

Якщо версія із зривом спецоперації хоч частково підтвердиться, то винуваті мають бути покарані, а якщо ні – то фейки необхідно спростовувати, інакше в подальшому вони стануть цеглинами у фундаменті більшої брехні.

У рамках ТСК народні депутати України зможуть встановити істину, ліквідувати загрози та поінформувати українське суспільство. Закликаю колег із інших фракцій долучатися до формування цієї комісії.

Підписуйся на нашi

ще новини