«Голос» ініціює законодавче визнання військових капеланів

«Голос» ініціює законодавче визнання військових капеланів

Коротко: Законопроєкт «Голосу» вперше законодавчо врегульовує діяльність військових капеланів і надає соціальні гарантії людям, які, ризикуючи життям, духовно та морально підтримують наших бійців на фронті.

Детально: До розробки законопроєкту, який ініціював депутат фракції «Голосу» Роман Костенко, долучилися представники Збройних Сил України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, церков та релігійних організацій.

Законопроєкт впроваджує Службу військового капеланства, визначає її структуру, підпорядкування та загальну чисельність. Закріплює статус військових капеланів як військовослужбовців, що надає їм відповідні соціальні гарантії, та встановлює вимоги до осіб, які можуть бути військовими капеланами.

Він чітко розмежовує діяльність церкви і держави та визначає принципи, за якими працює Служба військового капеланства. Визначає функціональні обов’язки військового капелана як військовослужбовця.

Прийняття законопроєкту сприятиме забезпеченню конституційного права на свободу віросповідання та задоволення релігійних потреб військовослужбовців.

Пряма мова

Роман Костенко, ініціатор законопроєкту, заступник голови фракції «Голосу» у Верховній Раді, секретар комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки:

— З початком російської агресії проти України військові капелани відразу вирушили на передову і продовжують підтримувати наших бійців досі. Вони стали невід’ємною частиною особового складу у Збройних Силах України, Національній гвардії, Державній прикордонній службі та інших військових формувань.

Однак вони досі не мають належного соціального захисту, оскільки перебувають там як цивільні або волонтери.

Не визначені їхній статус, підстави для їх перебування на фронті та матеріального забезпечення. Не визначено, як вирішувати побутові й правові питання і що має робити держава, якщо капелан отримує поранення чи гине. Так само не мають захисту і їхні родини.

Щоб виправити це, ми пропонуємо створити відповідну службу та закріпити статус військових капеланів як військовослужбовців, а також визначити чіткі вимоги до осіб, які можуть бути військовими капеланами.

Військові капелани — це не просто священники при армії. Це професіонали, які підтримують особисту стійкість і належний духовний стану особового складу. За законопроєктом, вони будуть консультувати військове командування щодо релігійної ситуації в підрозділі, у пункті постійної дислокації і в районі виконання завдань за призначенням, а також виконуватимуть інші важливі завдання.

Підписуйся на нашi

ще новини