«Голос» не допустив використання російської мови для навчання іноземців у закладах вищої освіти

«Голос» не допустив використання російської мови для навчання іноземців у закладах вищої освіти

Комітет з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України дослухався до аргументів депутатів «Голосу» і забрав із проекту закону №2299 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти норму, яка дозволяла використання російської мови для навчання іноземців. Закон без скандальної норми отримав 321 голос підтримки у залі Верховної Ради.

У тексті законопроекту було зазначено, що для іноземних громадян, осіб без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту за кошти фізичних або юридичних осіб, навчання може здійснюватися іноземною мовою. Народні депутатки фракції «Голосу» Наталія Піпа та Інна Совсун внесли правку, що мовами для викладання для іноземних студентів можуть бути українська англійська та інші офіційні мови Європейського Союзу.

Пряма мова Наталії Піпи, народної депутатки від фракції «Голосу»:

– Навчання іноземців російською не буде: скандальну норму, яка фактично узаконювала російську мову в закладах вищої освіти, прибрали під час розгляду в Комітеті з питань освіти, науки та інновацій.

Залишився ще один контраверсійний пункт, який стосується мотиваційного листа як одного з додаткових критеріїв при вступі у ЗВО. Але незрозуміло, хто і як оцінюватиме мотиваційні листи вступників, і це може стати корупційною складовою.

Підписуйся на нашi

ще новини