«Голос» не дозволить провести вибори на тимчасово окупованих територіях, – Сергій Рахманін

«Голос» не дозволить провести вибори на тимчасово окупованих територіях, – Сергій Рахманін

«Голос» не дозволить провести місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Будь-які спроби створити умови для проведення вибори на окупованих територіях цієї осені – це серйозна загроза національній безпеці, державному суверенітету, територіальній цілісності України.

Саме завдяки жорсткій позиції «Голосу» у постанову про проведення виборів на тимчасово окупованих територіях включили пункт про можливість проведення виборів лише за умови їхньої повної деокупації та реінтеграції.

Пряма мова голови фракції «Голосу» Сергія Рахманіна на погоджувальній раді у Верховній Раді України:

– Насправді для тих, хто забув: трагічні події 5-річної давнини були наслідком необережної політики, коли Верховна Рада України намагалася піти назустріч забаганкам Кремля. І дуже прикро, що з тих трагічних подій ми не зробили належних висновків. Тому що те, що відбувається сьогодні фактично повторення подій 5-річної давнини.

Я нагадаю: навіть Центральна виборча комісія двічі розглядала питання виборів в ОРДЛО. Ікеруючись листами, які надходили від військово-цивільних адміністрацій, від Служби безпеки України, від командування Операцій об’єднаних сил, ЦВК заявляла про те, що провести вибори і належним чином забезпечити виконання законодавства і безпеку громадян неможливо навіть на переважній більшості контрольованих територій. Навіть за умов так званого «перемир’я».

Сьогодні нам фактично пропонують те, що пропонували 5 років тому: вибори на окупованих територіях, повну амністію, особливий статус, окремий статус. Мені здається, що цей перелік не повний, я би додав ще пам’ятник Захарченку, меморіальні дошки Гіві-Моторолі і публічне вибачення від усіх нас тих, хто вбивав і калічив українських громадян у 2014 році, які намагалися захистити український державний прапор.

Мені дуже сумно і дуже соромно, що 5 років потому у цій залі ми повертаємося до цих питань. Я розумію, що є необхідність обговорити певні компроміси. Але наполягаю ще раз: ми не маємо права робити необережні речі. Від Верховної Ради саме зараз найбільше потребується мудрість. А мудрість – це розум і сумління.

Підписуйся на нашi

ще новини