«Голос»: Парламент віддав необмежені повноваження генпрокурору

«Голос»: Парламент віддав необмежені повноваження генпрокурору

Головним недоліком пакету законів про прокуратуру, схваленого 19 вересня Верховною Радою, є надання необмежених і нічим не контрольованих повноважень посаді генерального прокурора — всупереч усім демократичним стандартам.

«Ми розуміємо, що закон готувався під мандат довіри до пана Рябошапки, він готувався безпосередньо Рябошапкою, але в самому тексті закону ми не бачимо прізвища Рябошапки. Бо в нас не прийнято писати прізвища у тексти законів. Ми створили посаду генерального прокурора, який втратив будь-які елементи контролю над своєю діяльністю і може робити фактично усе. Це викликає величезне занепокоєння, бо призупинені базові демократичні інститути стримування і противаг, повністю зупинене прокурорське самоврядування на півтора роки, не існує прописаних процедур конкурсів, процедур тестування, через які будуть проходити усі півтори тисячі працівників прокуратури, як це зараз передбачено цим законом. Тобто ми повністю віддали усю владу в прокуратурі одній особі — генеральному прокуророві», — заявив депутат парламентької фракції «Голосу» Андрій Осадчук.

Він наголосив, що така ініціатива була неможливою ні за Порошенка, ні навіть за Януковича.

«Інший тест на відповідність цього закону демократичним нормам у тому, що, якби такий закон був ухвалений або поданий на розгляд під час правління Януковича — це був би ще один «закон 16 січня». Якби такий закон було подано на розгляд Верховної Ради президентом Порошенком — був би ґвалт як в Україні, так і поза її межами. Тобто закон не відповідає базовим європейським і міжнародним стандартам для демократичної інституції», — пояснив депутат.

Осадчук додав, що така оцінка є позицією не тільки партії «Голос», але і європейських партнерів, які брали участь в діалозі з генпрокурором і в роботі комітету, що розробляв ці ініціативи.

Підписуйся на нашi

ще новини