«Голос» подав законопроєкти, які зроблять діяльність новообраних місцевих рад прозорішою

«Голос» подав законопроєкти, які зроблять діяльність новообраних місцевих рад прозорішою

Коротко: Депутати фракції «Голосу» Володимир Цабаль та Роман Лозинський зареєстрували законопроєкти №4256 та №4257, які вдосконалюють контроль громадян над роботою місцевих рад.

Докладно: Чинне законодавство вимагає від місцевих рад публікувати інформацію щодо голосувань кожного депутата, але на практиці воно не завжди працює. Ініціатива «Голосу» виправляє ці прогалини в законі.

По-перше, подані законопроєкти чітко визначають відповідального за публікацію інформації щодо голосувань — секретаря ради. Саме його штрафуватимуть за невчасно опубліковану або неповну інформацію.

По-друге, штрафи за порушення закону будуть збільшені вп’ятеро. Зараз вони становлять від 425 до 850 гривень. Це не ті штрафи, які змушуватимуть дотримуватися закону.

По-третє, законопроєкти вводять санкції не лише за те, що інформацію не опублікували, а й за невчасність її публікації.

Пряма мова Володимира Цабаля, народного депутата від фракції «Голосу», секретаря комітету ВР з питань бюджету:

— Те, як голосує кожен депутат місцевих рад — один з найважливіших видів інформації, яка обов’язково має бути відкритою для громадян. Адже це єдиний спосіб дізнатися, наскільки депутати виконують свої передвиборчі обіцянки, які рішення підтримують, а які ні.

Кожен виборець в першу чергу голосує не за обіцянки депутатів, а за їхні рішення. І відкриті та вчасні дані про голосування депутатів — єдиний спосіб для виборців зробити висновки, чи виправдав депутат їхні сподівання. Тому дуже важливо, щоб така інформація публікувалася вчасно. Саме відкритість інформації щодо поіменного голосування дозволить виборцям слідкувати за роботою місцевих депутатів і контролювати їх.

Хорошим прикладом є Верховна Рада. Депутати голосують, а вже за 15 хвилин кожен українець може побачити, за що голосував кожен депутат, чи голосував він зі своєю фракцією чи ні, що підтримав, а що ні. Завдяки цим даним виборці можуть робити власні висновки про кожного депутата.

Підписуйся на нашi

ще новини