«Голос»: Поріг у 15 млн грн — це не криміналізація незаконного збагачення, а амністія для корупціонерів

«Голос»: Поріг у 15 млн грн — це не криміналізація незаконного збагачення, а амністія для корупціонерів

Фракція «Голос» підтримує повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, але з обов'язковим зниженням порогу настання такої відповідальності з 15 до 3 мільйонів гривень. Якщо поріг залишиться на запропонованому президентом завищеному рівні, це буде фактичною амністією для корупціонерів.

«Що пропонується законопроектом 1031, про який щойно говорив пан Веніславський? Пропонується, що до майже 15 мільйонів гривень все, що ти накрав, в тебе можуть максимум конфіскувати. Посадити тебе ніхто не зможе. Якщо говорити про такий поріг, то я вам можу назвати прізвища принаймні двох народних депутатів, які сидять в цій залі і які не підпадуть під кримінальну відповідальність навіть при тому, що ми проголосували за зняття депутатської недоторканності, бо не добрали до цієї суми. А справи проти них саме за незаконне збагачення були відкриті НАБУ», — заявила з парламентської трибуни народна депутатка від фракції «Голосу» Олександра Устінова.

Серед тих, кого не можна було б притягнути до кримінальної відповідальності із завищеним порогом, — народні депутати Вадим Новінський та Сергій Льовочкін, колишні керівники департаментів СБУ Павло Демчина і Сергій Семочко, голова Національної поліції Сергій Князєв одіозний голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк — головний фігурант оприлюднених нещодавно плівок НАБУ.

Загалом серед 65 справ, які розслідує НАБУ за статтею «Незаконне збагачення», лише 15 підпадають під ту суму, яку парламенту пропонують затвердити.

«Всі інші можуть автоматично отримати амністію. Так — у них би, можливо, забрали квартиру чи машину, але в них ніхто не забере готівку, яку вони зберігають, і потім, після звільнення, підуть і куплять ще кілька квартир і машин. Це не можна назвати криміналізацією незаконного збагачення. Це можна назвати амністією корупціонерів. Коли ми зараз настільки високо піднімаємо поріг, коли ми не зможемо притягти до відповідальності цих людей», — наголосила Устінова.

Фракція «Голос» в альтернативному законопроекті 1031-2 пропонує опустити цей поріг до 3000 неоподатковуваних мінімумів — це близько 3 млн гривень або трохи більше 100 тис. доларів.

«Це хороша елітна машина, це квартира в Києві. Це не тільки те, що у людини можна конфіскувати, але й те, що дозволяє притягати її до кримінальної відповідальності, — відзначила народна депутатка. — Ми не кажемо, що треба притягати голів селищних рад, тому потрібно підняти поріг все-таки з мільйона до трьох, але піднімати його вище — це фактично дати амністію всім корупціонерам».

Президентський законопроект також містить норму про зворотню дію закону, яка передбачає відповідальність за незаконне збагачення протягом останніх трьох років. Ця норма порушує законодавство і Конституцію та не працюватиме, додала Устінова.

Сьогодні фракція «Голос» підтримала законопроект про криміналізацію незаконного збагачення у першому читанні з вимогою дійти компромісу в профільному комітеті та опустити поріг настання кримінальної відповідальності.

Підписуйся на нашi

ще новини