«Голос» прагне захистити ІТ-бізнес від необґрунтованих обшуків правоохоронців

«Голос» прагне захистити ІТ-бізнес від необґрунтованих обшуків правоохоронців

Фракції «Голосу» та «Слуга народу» зареєстрували у Верховній Раді законопроект №2740 про посилення відповідальності силових структур за необґрунтовані обшуки бізнесу та необґрунтоване вилучення комп’ютерного та серверного обладнання. Відповідні зміни мають бути внесені у Кримінальний кодекс та посилять відповідальність прокурорів та слідчих за такі дії.

Проект закону забезпечить відповідальність правоохоронних органів за втручання у діяльність ІТ-бізнесу і перевищення повноважень, притягнення до відповідальності посадових осіб за протиправні дії. Силові органи не мають бути каральним мечем для підприємців. Новий законопроект буде регулювати відповідне втручання правоохоронців у безпосередню роботу бізнесу.

Пряма мова Ярослава Рущишина, народного депутата від фракції «Голосу», секретаря Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, на прес-брифінгу у парламенті під час презентації законопроекту:

– Ми говоримо сьогодні про дуже важливий принцип – принцип презумпції невинуватості. І сьогодні ми цей принцип окреслюємо додатковим законом – впроваджуючи відповідальність правоохоронних органів за порушення принципу невинуватості.

Країна зараз у складних економічних умовах, і ми маємо подавати іноземним інвесторам чіткий і зрозумілий сигнал – у нашій країні з вами не поводитимуться як з кримінальними порушниками.

Пряма мова Кіри Рудик, народної депутатки від фракції «Голосу», першої заступниці голови Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, на прес-брифінгу у парламенті під час презентації законопроекту:

– ІТ бізнес дає 4% ВВП нашої країни та посідає 2 місце за обсягами серед експортних індустрій України. Розвиток цієї галузі може допомогти нам здійснити економічний стрибок, якого ми так прагнемо. Але обшуки в IT компаніях в Україні стали буденною справою і завдали суттєвої шкоди іміджу України.

Що таке обшук у IT компанії? Все, чим оперує IT-компанія, це – комп'ютери та інформація на них, і коли все це вилучають – бізнес фактично зупиняється.

Ми прагнемо виправити цю ситуацію. У новому законопроекті пропонуємо закріпити кілька важливих норм:

1) якщо правоохоронцям потрібна інформація – то її просто копіюють;

2) якщо потрібні комп’ютери та сервери – власник інформації повинен мати можливість скопіювати її собі та продовжити безпосередню роботу;

3) передбачення кримінальної відповідальності для правоохоронців за порушення, за умисні незаконні дії, які завдають шкоди підприємцям.

Підписуйся на нашi

ще новини