«Голос» пропонує план підтримки промисловості й бізнесу на Сході України, — Кіра Рудик

«Голос» пропонує план підтримки промисловості й бізнесу на Сході України, — Кіра Рудик

Занепад промисловості та складні умови для бізнесу й інвестицій — це ті проблеми, які не дають розвивати економіку східних регіонів України, але які держава може вирішувати вже сьогодні.

Потрібні для цього кроки та доступні інструменти команда «Голосу» зібрала у план економічного розвитку східних регіонів України та миру на українських умовах.

Щоб дати поштовх економіці регіону, влада повинна вже зараз зосередитись на:

→ перекваліфікації промисловців, які втрачають роботу;

→ технологізації, енергоефективності й екологізації підприємств;

→ тимчасових податкових пільгах для повернення до регіону реального бізнесу та створення робочих місць;

→ кредитних програмах для бізнесу;

→ захисті контрактів та інвестицій для залучення іноземного капіталу.

Цей план є невіддільною складовою Національного плану «Голосу»-2021, який команда партії презентує в усіх регіонах України.

Із кожним наступним містом ми все більше переконуємося, що наш план відповідає викликам і загрозам, з якими зіштовхуються громадяни по всій країні. Занепад промисловості, транспорту, енергетики, оборонного комплексу — проблеми, про які говорять громадяни в усіх містах, в яких побувала команда «Голосу» в рамках всеукраїнського туру.

Пряма мова

Кіра Рудик, лідерка партії «Голос»:

— Те, що відбувається з промисловістю в Україні — вирок 30-річній економічній політиці держави. Понад 100 тисяч українських промисловців щороку втрачають роботу. Чимало висококваліфікованих фахівців вимушені їхати з країни у пошуках роботи та гідної зарплати. Водночас держава абсолютно не інвестує кошти в перекваліфікацію людей працездатного віку.

Влада не надає бізнесу реальних можливостей для розвитку та засобів для економічного зростання. Хоча для цього достатньо наявних інструментів бюджетного планування. Не потрібно винаходити «жовто-блакитний велосипед»: для зростання бізнесу треба стимулювати технологізацію виробничих процесів, забезпечити підвищення енергоефективності.

Щоб підняти економіку Сходу, ми можемо впровадити тимчасовий пільговий податковий режим, щоб реальний бізнес повертався й допомагав реанімувати економіку регіону. Держава спроможна знизити податки на працю, щоб створити більше робочих місць і щоб у людей залишалося більше грошей в кишені.

У східних регіонах країни бізнесу, особливо малому, дуже важко отримати кредити. Це в силах держави — запровадити спеціальні кредитні програми й гарантувати ризики підприємств, які відкривають кредитну лінію в банках. Особливо якщо мова йде про переселенців з окупованих територій, які хочуть лишитися в регіоні й допомагати піднімати його з руїн.

Держава вже сьогодні спроможна залучати іноземний капітал для відновлення промисловості. Інвесторам натомість потрібно всього дві речі: захист контрактів та захист інвестицій. Тобто держава має банально гарантувати, що рейдери не відберуть у них бізнес силою чи через корумповані суди. Для України важливо мати адекватний вигляд на міжнародній арені і врешті-решт будувати справжню правову державу.

І нарешті — екологічні вимоги до виробництв. Європа впроваджує «зелений курс», а це означає, що з 2030 року всі товари, вироблені без дотримання екологічних норм, будуть обкладені додатковим митом. Це зменшить надходження від експорту та зробить наші товари неконкурентоздатними, а промисловість — економічно нерентабельною. Тому держава повинна вже зараз допомогти бізнесу переформатувати виробництво й модернізувати підприємства.

Підписуйся на нашi

ще новини