«Голос» пропонує позбавити президента права призначати керівників НАБУ та ДБР

«Голос» пропонує позбавити президента права призначати керівників НАБУ та ДБР

Коротко: Депутат фракції «Голос» Андрій Осадчук зареєстрував законопроєкт №4211, який пропонує привести закони про НАБУ та ДБР у відповідність до Конституції. Зокрема, позбавити президента права призначати керівників цих антикорупційних органів.

Докладно: Законопроєкт виправляє грубі помилки команди Порошенка в антикорупційному законодавстві, за яким президент всупереч Конституції отримав право призначати та звільняти керівників НАБУ та ДБР. Конституція не наділяє президента такими повноваженнями, про що йшлося в останньому рішенні Конституційного суду. Тому пропонований законопроєкт приводить діяльність цих органів у відповідність до Конституції. Призначати керівників зможе уряд за поданням прем’єр-міністра, якому кандидатуру надаватиме конкурсна комісія.

Пряма мова Андрія Осадчука, народного депутата фракції «Голосу», першого заступника голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності:

— Відповідно до рішення Конституційного суду, парламент має три місяці, щоб привести діяльність НАБУ у відповідність до Конституції.

ДБР — це брат-близнюк НАБУ з юридичної точки зору. Як і обіцяв, я розробив законопроєкт, який приводить процедуру призначення керівництва НАБУ та ДБР у відповідність до вимог до Конституції. Сьогодні цей законопроєкт я подав на реєстрацію до парламенту.

Проєкт вдосконалює добір працівників ДБР і НАБУ та не дозволить будь-якому президенту заважати їм боротися з корупцією. Якщо Верховна Рада затягуватиме з рішенням, це загрожуватиме незалежній роботі НАБУ та ДБР.

Підписуйся на нашi

ще новини