«Голос» пропонує зміни до законодавства, щоб зменшити свавілля у поліції і підвищити якість добору поліцейських

«Голос» пропонує зміни до законодавства, щоб зменшити свавілля у поліції і підвищити якість добору поліцейських

Коротко: «Голос» ініціює зміни до закону «Про Національну поліцію» для забезпечення конкурсів на посади поліцейських, залучення психологів і перезапуску поліцейських комісій. Відповідний законопроект №3722 зареєстрував народний депутат фракції «Голосу» Андрій Осадчук.

Детально: «Голос» вимагає, аби всі керівні вакансії у поліції заповнювалися виключно через конкурси, які мають поводитись за участю мотивованої громадськості і професійних психологів. Члени комісій мають бути мотивовані за аналогією до присяжних у суді. Відповідний проект закону підготував Андрій Осадчук, народний депутат фракції «Голосу», перший заступник голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, і подав на розгляд Ради.

Законопроект «Голосу» пропонує:

→ обов'язкові конкурсні процедури для всіх керівних посад поліцейських та для їх просування по службі;

→ посилити спроможність і перезапустити систему поліцейських комісій;

→ прямо обмежити право участі у комісіях осіб, які можуть мати навіть потенційний конфлікт інтересів;

→ забезпечити обов'язкову постійну участь професійного психолога в роботі поліцейської комісії;

→ фінансове відшкодування за час роботи у таких комісіях за аналогією з компенсацією роботи присяжного.

«Голос» вимагає аби за участі мотивованих представників громадськості, уповноваженого з прав людини, та за обов'язкової участі професійного психолога здійснювався реальний контроль, який забезпечить доступ до служби у поліції тільки тих, хто дійсно відповідає встановленим критеріям — фізичним, психологічним, інтелектуальним та ціннісним.

Ряд суперечностей і недосконалих формувань у чинному законі досі залишає численні «шпарини», через які вся система МВС масово пустила на гальма проведення конкурсів у поліції і перетворила роботу поліцейських комісій на формальність «для галочки».

Усі складові законопроекту дозволять суттєво зменшити кадрові маніпуляції всередині МВС і створять умови для посилення контролю громадськості за добором і просуванням по службі поліцейських.

Пряма мова Андрія Осадчука, народного депутата фракції «Голосу», першого заступника голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності:

— Ми не можемо ігнорувати очевидні речі і не будемо просто демонструвати свою категоричну незгоду з тим, що зараз відбувається у Національній поліції. У межах своїх депутатських можливостей ми можемо вплинути на загальний стан організації роботи Національної поліції. Тому внесли на розгляд парламенту законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Національну поліцію».

«Голос» глибоко переконаний, що найбільшим провалом у реформі системи Міністерства внутрішніх справ є кадровий блок. Поліція не змогла оновитися і належним чином виконати усі приписи чинного закону про Національну поліцію, які діють вже багато років. Вона фактично імітує процедури добору, конкурси, атестації, і навіть звільнення. Мені це відомо, у тому числі, як колишньому депутату Київради, який три з половиною роки безпосередньо забезпечував добір громадськості у поліцейські комісії і організував їхню публічну звітність.

Пропозиція «Голосу» – у подальшій реформі МВС рухатися чіткими, сфокусованими кроками для того, щоб зменшуючи можливості для маніпуляцій, примушувати поліцію виконувати закон під якісним контролем громадськості, що створить передумови для проведення ефективних процедур добору та просування по службі в поліції.

Підписуйся на нашi

ще новини