«Голос»: Вчителі мають навчати, а ми маємо за це їм багато платити

«Голос»: Вчителі мають навчати, а ми маємо за це їм багато платити

Партія «Голос» всіляко підтримує будь-які кроки, направлені на те, щоб підвищити заробітну плату окремого вчителя чи вчительки. Про це сьогодні на панельній дискусії «Як правильно підвищувати зарплати вчителям?» в УКМЦ заявила народна депутатка від фракції «Голос», членкиня комітету з питань освіти, науки та інновацій Інна Совсун.

На дискусії були присутні також представники Міністерства освіти і науки, київської організації Профспілки представників освіти і науки, Комітету з питань освіти, науки та інновацій, «Центру тестових технологій та моніторингу якості освіти, Українського інституту майбутнього.

Інна Совсун додала, що активне обговорення у суспільстві вчительських зарплат, навіть попри такий високий градус дискусії, – це вже великий успіх, оскільки тепер не вдасться замовчати це питання.

«Треба чітко розуміти, що є два окремих питання: про загальний обсяг коштів, які виділяються на освіту, і про структуру заробітної плати окремої вчительки/вчителя. Щодо першого питання, то наша позиція дуже чітка і зрозуміла: наша фракція першою звернула увагу уряду на те, що проект бюджету не передбачає належного підвищення зарплат освітянам. Також ми спільно з комітетом підтримали пропозицію, щоб на наступний рік зафіксувати додаткові ресурси на підвищення зарплат освітянам. Тут ми всі абсолютно згодні – на цій панельній дискусії немає жодної людини, яка б не підтримувала цієї позиції. Вчителі мають навчати, а ми маємо за це їм багато платити», – підкреслила депутатка.

Інше питання – це питання щодо структури зарплати окремої вчительки чи вчителя. Сьогодні в Україні склалася нетипова для розвинених країн ситуація, коли у нас є базовий оклад, але він становить тільки половину тих грошей, які вчитель чи вчителька отримує на руки. Натомість є велика кількість надбавок, які складають іншу половину, і є великою додатковою роботою. Та партія «Голос» переконана, що підвищити зарплати освітян можна простіше – встановивши високий базовий оклад, який би покривав всю роботу, що вчитель чи вчителька виконує. І цей оклад має бути суттєво вищим, ніж ті гроші, які сьогодні отримують разом з усіма надбавками.

«Ми хочемо дати вчителям можливість більше працювати з дітьми, а не з паперами. Висока базова зарплата дасть більше можливостей для цього», – заявила Інна Совсун.

Усі деталі пропозицій «Голосу» щодо зарплат вчителів, тривалості робочого тижня освітян, атестації, сертифікації тощо можна дізнатися за посиланням.

Підписуйся на нашi

ще новини