«Голос»: Вибори на Донбасі можливі виключно за умови відновлення Україною повного контролю над кордоном

«Голос»: Вибори на Донбасі можливі виключно за умови відновлення Україною повного контролю над кордоном

Парламентська фракція «Голосу» вимагає чіткої відповіді від команди президента: як визначатиметься «формула безпеки» для проведення виборів на Донбасі? І чи входить в цю формулу чіткий контроль держави над кордоном з Росією?

«Позавчора міністр закордонних справ заявив, що він персонально дав згоду на погодження так званої «формули Штайнмарєра». Ця тривожна заява була спростована в інтерв’ю одним із очільників фракції «Слуги народу», який сказав: «Міністр закордонних справ щось наплутав. Такого не було». Фракцію «Голосу» непокоїть така різність у поглядах людей, які сьогодні визначають владну позицію щодо міжнародних питань», — сказав Вакарчук.

Лідер «Голосу» нагадав, що «формула Штайнмаєра», про яку багато говорять останнім часом, — це вільне трактування Мінських домовленостей, у якому йдеться про те, що Україна зобов’язується провести вибори на тимчасово окупованих територіях «після одержання безпеки»: «Нічого конкретного про те, як ми будемо отримувати цю безпеку, там немає».

«Також я прочитав сьогодні блог шановного голови комітету закордонних справ, де він називає майбутні домовленості «формулою Зеленського». У ній також є слова про відведення військ, про дотримання безпеки, про зобов’язання провести вибори на всій території України включно з територією окупованого Донбасу, але немає жодного слова про те, як ця безпека буде отримуватися. І в мене просте і чітке запитання, яке я ставив і на комітеті: ви збираєтеся організовувати безпеку без отримання контролю над кордоном? Якщо так, то це здача інтересів України і шлях до втрати суверенітету. Якщо ні, то ми вимагаємо від міністра закордонних справ, від команди президента, від усіх, хто сьогодні офіційно здійснює зовнішню політику чітко сказати: ми проведемо вибори тільки тоді, коли отримаємо контроль над усією територією України», — заявив народний депутат України, лідер партії «Голос», Святослав Вакарчук.

Підписуйся на нашi

ще новини