«Голос» вимагає впровадити в Раді сенсорні кнопки

«Голос» вимагає впровадити в Раді сенсорні кнопки

Ганебне голосування чужими картками за призначення Шкарлета міністром освіти довело, що кнопкодавство у Верховній Раді нікуди не поділось. І чергові спроби викорінити його юридичним шляхом — через посилення відповідальності за неперсональне голосування — не можуть гарантувати результат. «Голос» вимагає впровадити в парламенті систему для голосування з сенсорною кнопкою, що унеможливить кнопкодавство.

«Рада IV» чи аналогічна система — це перевірене часом і практикою технічне рішення. Така система голосування успішно працює в Київській міській раді вже 6 років. За цей час доведено, що в ній фізично неможливо голосувати за іншого депутата.

Пряма мова

Андрій Осадчук, депутат фракції «Голосу» у Верховній Раді, перший заступник голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності:

— Кнопкодавство — це політична корупція, це ґвалтування демократії, права і етики, це топшахрайство в управлінні державою. Як можна розраховувати на якісну демократію, якісні реформи і якісні управлінські рішення, коли всі знають, що їх легко безкарно сфальшувати?

У Верховній Раді України необхідно впровадити сучасну систему, яка стовідсотково гарантує особисте голосування. І така практика в Україні вже давно існує — в 1300 метрах від парламенту.

До Верховної Ради я 3,5 роки працював у Київській міській раді, яка після Майдану зробила ремонт у сесійній залі й поставила систему голосування «Рада IV». Секрет успіху цієї системи полягає в тому, що під час голосування треба натискати дві кнопки одночасно обома руками і тримати їх до кінця голосування. Палець лівої руки повинен натискати на сенсорну кнопку, а палець правої — на кнопку «за», «проти» або «утриматися». Це простий і дієвий спосіб гарантованого викорінення кнопкодавства.

Ми вимагаємо впровадження такої системи в залі засідання парламенту. Готові співпрацювати з апаратом Верховної Ради і всіляко допомагати реалізації такого проекту.

Підписуйся на нашi

ще новини