«Голос» вимагає зупинити фейковий конкурс на посади в керівництві ДБР

«Голос» вимагає зупинити фейковий конкурс на посади в керівництві ДБР

Незаконно оголошений конкурс на посади заступників директора Державного бюро розслідувань необхідно зупинити. Керувати розслідуваннями українських топ-чиновників мають незалежні професіонали, а не «100-відсотково свої» люди.

Від заступників керівника ДБР залежить якість ведення справ проти ключових посадовців країни. Результатів їх роботи чекають всі ті, хто сподівається на правосуддя в державі. Але новопризначена в.о. директора ДБР Ірина Венедиктова почала пошук таких людей з порушення закону.

Оголошений напередодні свят, 30 грудня, конкурс дає лише два робочих дні на подання документів. Термін подачі закінчується 3 січня. Є очевидним, що тільки люди, які підготували відповідний пакет документів заздалегідь, зможуть податися на цей «конкурс».

Це означає, що чесного конкурсу не відбудеться. Це означає, що в ідеальних умовах будуть ті, хто знав про конкурс наперед. Це також означає, що такий конкурс є порушенням закону.

Керівництво ДБР не могло не знати, що ухвалений закон про Державне бюро розслідувань чітко регламентує проведення відбору кандидатур на такі посади.

Конкурс повинен знайти найкращих фахівців з відповідною освітою, діловими професійними та моральними якостями. Для цього збір документів має проводитися не менше 15-ти робочих днів – в пункті 3 статті 14 закону про це чітко сказано.

В керівництва ДБР є ще можливість вийти з ситуації гідно. Для цього необхідно:

1) Скасувати рішення про оголошення конкурсу, яке прийняте 29.12.2019 т.в.о. Директора Державного бюро розслідувань, оскільки порушення строків оприлюднення призвело до порушення прав громадян України на участь у проведенні відкритого конкурсу.

2) Ухвалити рішення про оголошення нового конкурсу для призначення на посади в Державному бюро розслідувань, інформацію про проведення якого оприлюднити шляхом розміщення оголошення про проведення конкурсу на офіційному веб-сайті Бюро не пізніш як за 15 робочих днів до дня завершення прийому документів для участі в конкурсі. Якщо виконувачка обов'язків Державного бюро розслідувань проігнорує цю вимогу, «Голос» оскаржуватиме рішення конкурсної комісії в судовому порядку.

Ми наголошуємо: перезавантаження ДБР повинно дати країні професійне та незалежне керівництво ДБР, обране на відкритих конкурсах. В новій структурі мають працювати люди, які не прийматимуть телефонних дзвінків та команд від влади чи друзів чиновників.

Підписуйся на нашi

ще новини