«Голос» вітає відновлення кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях, але наполягатиме на ув’язненні для топкорупціонерів

«Голос» вітає відновлення кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях, але наполягатиме на ув’язненні для топкорупціонерів

Фракція «Голосу» наполягатиме на поверненні ув’язнення як найвищої міри покарання для топкорупціонерів. Депутати готують відповідні зміни до ухваленого сьогодні компромісного закону, який відновлює кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях.

Законопроєкт «Голосу» також передбачатиме зниження суми, за недостовірне декларування якої настає кримінальна відповідальність.

«Голос» наполягає на повноцінному відновленні роботи антикорупційної інфраструктури, що є зобов’язанням України перед Європейським Союзом і дотриманням європейського вектору розвитку, закріпленого у Конституції України.

Пряма мова Андрія Осадчука, депутата фракції «Голосу» у Верховній Раді, першого заступника голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності:

— Сьогодні ухвалили закон, який відновлює кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях. Але за цим законом найбільшим покаранням за недостовірне декларування сум від 9 мільйонів гривень може бути обмеження волі. Цього недостатньо.

Зараз було критично проголосувати за такий компроміс, щоб ця норма набула чинності до кінця 2020 року. Якби ми цього не зробили, все недостовірне декларування за 2020 рік пройшло би без будь-якої відповідальності — і адміністративної, і кримінальної. Тому термінове ухвалення закону дало можливість зберегти всю логіку декларування і можливість санкцій для тих, хто бреше в деклараціях.

Сьогоднішнє голосування — це був також компроміс і по процедурі. Лише за згоди всіх фракцій стала можливою процедура ad hoc, за якою законопроект ухвалили одразу після внесення в залу. Бо якби ми відмовилися то йшли б за повною процедурою, чекали б до 14 грудня аби тільки почати розгляд, що прямо створювало умови взагалі зірвати відновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування і Україна б залишилися ні з чим.

При цьому «Голос» зберіг за собою право подати законопроєкт про зміни до ухваленого сьогодні закону, і ми зробимо це вже наступного тижня. Ми вимагаємо знизити поріг настання відповідальності за значне недекларування і повернути ув’язнення як найвищу міру покарання для топкорупціонерів.

Порятунок кримінальної відповідальності — тільки перший крок до виходу з кризи, наступним має бути відновлення повноважень і повноцінної роботи НАЗК. Обидва кроки мають бути зроблені до кінця грудня для того, щоб підняти антикорупційну систему з руїн, де вона опинилася «завдяки» Президенту Зеленському і Конституційному Суду.

Підписуйся на нашi

ще новини