«Голос» вніс законопроєкт, що не дозволить генпрокурору блокувати розслідування щодо народних депутатів

«Голос» вніс законопроєкт, що не дозволить генпрокурору блокувати розслідування щодо народних депутатів

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №4196, що позбавить генерального прокурора можливості блокувати розслідування щодо народних депутатів.

Ним пропонується дозволити НАБУ, ДБР та прокурорам, які здійснюють процесуальний нагляд за розслідуваннями щодо депутатів, розслідувати народних обранців без одноосібного дозволу на це генерального прокурора.

Відповідний законопроєкт подала сьогодні народна депутатка фракції «Голосу» Олександра Устінова.

Законопроєкт також виводить з-під одноосібного контролю генпрокурора погодження дозволів на затримання, арешт, обшук, «прослушку» та інші негласні слідчі (розшукові) дії стосовно депутатів Верховної Ради. Законопроєктом пропонується надати право погодження таких дозволів (клопотань) керівнику Спеціальної антикорупційної прокуратури, або в. о. керівника САП.

Це унеможливить сьогоднішню ситуацію, коли залежна від партії влади генпрокурорка може тимчасово або й повністю блокувати розслідування проти своїх однопартійців.

Пряма мова Олександри Устінової, депутатки фракції «Голосу», членкині комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, авторки законопроєкту:

— Ми з самого початку говорили, що запропоноване партією «Слуга народу» зняття депутатської недоторканності є нічим іншим, ніж обманом українців та захистом депутатів генпрокурором.

Сьогодні ми бачимо, що це так і працює — Юрченку тиждень не погоджували підозру після всіх відеодоказів. Тепер у ЗМІ з'явилася інформація про «злив» інформації щодо інших народних депутатів від монобільшості, щодо яких генпрокурорка заблокувала розслідування. У разі ухвалення цього законопроєкту це стане неможливим, це і буде реальним зняттям недоторканності, про яку ми обіцяли українцям.

Підписуйся на нашi

ще новини