«Голос» за комплексну і стратегічну земельну реформу, яка має забезпечити відбудову і сталий розвиток сільських територій

«Голос» за комплексну і стратегічну земельну реформу, яка має забезпечити відбудову і сталий розвиток сільських територій

Депутати фракції «Голосу» підготували і передали своє бачення та правки до законопроектів про земельну реформу, за який не голосували у першому читанні. «Голос» буде наполягати на тому, щоб Рада дослухалася до них.

Про це заявила народна депутатка від партії «Голос» Юлія Клименко під час парламентських слухань щодо ринку землі:

— Земельна реформа повинна не лише дати поштовх українській економіці, але і стати основою відбудови та сталого розвитку сільських територій.

Зняття мароторію на обіг землі — це лише один із компонентів великої реформи, який сам по собі не вирішить проблему розвитку села, де потрібно, крім землі, мати дороги, якісні школи з хорошими вчителями, нормальні лікарні, мотивацію молодим людям залишатися і працювати на цій землі. Землю потрібно не просто продати зараз, а мати стратегічний погляд розвитку на 30—50 років наперед — тобто що саме сьогоднішня реформа землі дасть Україні у майбутньому.

Про основні пропозиції фракції «Голосу» Юлія Клименко розповіла у залі парламенту:

— Перше — розділити реформу на кілька етапів, і першими мають купувати землю і бути власниками саме фермери-фізичні особи.

— Друге — надати фермерам доступ до фінансування на викуп землі та розвиток бізнесу. У фермерів немає коштів, щоб одразу викупити землю. Мають бути започатковані державні програми, які дозволять отримати фінансування на викуп землі та розвиток бізнесу. Такі програми повинні бути розраховані не на один рік, а на 5—10 років під 5%, щоб фермери були впевнені, що новий уряд та парламент раптом не зупинять такі програми і вони не залишаться з непогашеними боргами та великими відсотками наодинці.

Державні програми підтримки повинні бути спрямовані на купівлю техніки, якісних посівних матеріалів, нові технології, будівництво переробки, а також залучення якісних кадрів, яких зараз на селі справжній дефіцит, — щоб фермери могли розвивати і робити конкурентний бізнес з іноземними колегами.

— Третє — створити запобіжник для спекуляції. У перші п'ять років ставки оподаткуванням на перепродаж землі мають бути досить високими, щоб не перегріти ринок та не створити спекулятивну бульку.

— Четверте — спрямувати кошти на розвиток місцевих громад. Потрібно забезпечити, щоб кошти від продажу державних земель, йшли на розвиток громад, їхньої інфраструктури, побудову шкіл, доріг, на фінансування малого та середнього бізнесу і фермерів у селі. Кошти від продажу землі мають йти не на проїдання, а на побудову майбутнього, на інвестування та сталий розвиток сільських територій.

Підписуйся на нашi

ще новини