«Голос» захистив право викривачів повідомляти про корупцію анонімно, — Ярослав Юрчишин

«Голос» захистив право викривачів повідомляти про корупцію анонімно, — Ярослав Юрчишин

«Голос» захистив можливість для викривачів повідомляти про корупцію анонімно. Адже це головний спосіб для викривачів залишатися у безпеці після того, як вони заявлять про корупцію.

Законопроєкт про вдосконалення системи повідомлення про корупцію створює єдиний захищений портал для повідомлень викривачів, який перебуває під контролем НАЗК. Це спрощує можливість для викривачів анонімно повідомляти про корупцію і робити це без ризику для власного життя.

Пряма мова

Ярослав Юрчишин, народний депутат фракції «Голосу», перший заступник голови комітету ВР з питань антикорупційної політики:

— Зусиллями «Голосу» у законопроєкті про вдосконалення системи повідомлення про корупцію вдалося захистити основний механізм забезпечення захисту викривачів — їхню анонімність.

Директива Європарламенту та Ради ЄС чітко визнає необхідність можливості анонімного повідомлення про корупцію. Викривач піддається величезному ризику з боку корупціонера, якого він викриває.

Залом намагалися маніпулювати, подаючи це як повернення сталінських доносів. Різниця значна. Викривач — це людина, яка протидіє корупції, запобігає розкраданню бюджетних коштів, тобто діє в інтересах народу. Стукач — це людина, яка робить наклеп на іншу з певним політичним підтекстом. Тому викривачів потрібно захищати, стукачів-наклепників — притягати до відповідальності.

Підписуйся на нашi

ще новини