«Голос» закликав блокувати правки до мовного закону, внесені до бюджетного законопроекту

«Голос» закликав блокувати правки до мовного закону, внесені до бюджетного законопроекту

15 липня у залі парламенту розглянуть бюджетний законопроект №5551-2, в якому партія «Голос» знайшла кілька правок до закону про мову. Ці пропозиції є абсурдними й нівелюють всю роботу над мовним законом. Наша команда закликає колег у Верховній Раді блокувати ці пропозиції, заявив голова фракції «Голос» Ярослав Железняк.

«Ці поправки виводять створення та показ фільмів і телепрограм з-під дії закону про українську мову, прибирають необхідність держслужбовцям, які зараз обіймають посади, підтверджувати володіння українською і дозволяють використовувати мову корінних народів та нацменшин в освіті, а це значить — і навчання російською мовою в школах та універах», — зазначив Ярослав Железняк.

А ще — прибирають штрафи за порушення мовного закону в сфері послуг, додав нардеп. Тобто такими пропозиціями деякі колеги прагнуть нівелювати всю роботу над мовним законом, чого не можна допустити.

«Закликаємо всіх ініціаторів, які можуть зараз відкликати свої правки — зробити це. Не порушуйте статтю 116 Регламенту, не перетворюйте останні пленарні дні нашого парламенту в боротьбу за мову. Також закликаємо членів бюджетного комітету і представників фракцій: давайте одразу домовимось, що жодна правка, яка стосується мови ані в законі про реставрацію, ані в інших законах до 16-го липня точно навіть розглядатися не буде», — підкреслив Ярослав Железняк.

Протягом цієї сесії Верховна Рада зробила багато, зокрема проголосувала закон по судовій реформі. Закликаємо не завершувати останній пленарний тиждень спаплюженням мовного закону.

Підписуйся на нашi

ще новини