«Голос» закликає Президента не призначати суддів з порушенням закону

«Голос» закликає Президента не призначати суддів з порушенням закону

Народні депутати України від «Голосу» звертаються до Президента України з вимогою повернути незаконні подання Вищої ради правосуддя про призначення понад 50 нових суддів.

За будь-яких обставин закон не дозволяє призначати на посади суддів осіб, які не пройшли кваліфікаційний конкурс та отримали негативний висновок Громадської ради доброчесності. Скерувавши незаконні подання про призначення таких кандидатів, ВРП штовхає і Президента до порушення закону.

Сподіваємося, що, розуміючи стурбованість не лише українського суспільства, але й Венеційської комісії, Президент поверне ВРП ці подання, як цього вимагає закон.

Пряма мова Ярослава Юрчишина, заступника голови партії «Голос», першого заступника голови комітету ВР з питань антикорупційної політики:

— ВРП наражає Президента на порушення закону — намагається проштовхнути на посаду суддів кандидатів, які не мають на це законного права.

Справа в тому, що 12 осіб з переліку, поданого ВРП, є у списках делегатів XVIII з'їзду суддів України. Тобто люди, які ще не призначені суддями, вже є делегатами з'їзду суддів і суттєво впливатимуть на формування керівних органів судової гілки влади — обиратимуть членів ВРП, суддів КСУ, членів ради суддів України тощо. Таким чином ВРП, ймовірно, намагається сформувати лояльну до себе більшість.

Що це за судді? З понад 50 кандидатів є ті, хто засуджував учасників Революції Гідності за участь в акції біля резиденції колишнього Президента Януковича у грудні 2013 року. До інших — є питання стосовно законності їхнього майна чи професійної діяльності.

«Логіка» ВРП зрозуміла, але статті 87—88 закону «Про судоустрій і статус суддів» зобов'язують суддів отримати підтримку щонайменше 11 членів ВККС для проходження кваліфікаційного оцінювання. Жоден з запропонованих ВРП кандидатів такої підтримки не отримував. А тому перехідні положення, на які посилається ВРП, в даному випадку нікчемні.

Відповідне звернення сьогодні буде передано в Офіс Президента. Сподіваємося, Президент цього разу стане на сторону закону, а не тих, хто хоче узурпувати суддівську владу в Україні!

Підписуйся на нашi

ще новини