«Голос» закликає Раду включити у порядок денний ініціативи для боротьби з коронавірусом та підтримки економіки

«Голос» закликає Раду включити у порядок денний ініціативи для боротьби з коронавірусом та підтримки економіки

Тривалий час в Україні є дві ключові проблеми – коронавірус та економіка. На жаль, на порядку денному єдиного в травні пленарного тижня Верховної Ради поки що немає жодної ініціативи ані для активізації кампанії з вакцинації, ані для підтримки та відновлення економіки. Такі висновки зробив голова фракції «Голос» у Верховній Раді Ярослав Железняк.

«Україна досі залишається країною з найнижчими темпами вакцинації в Європі. Попри високу кількість вакцинованих – до 70 тисяч на добу – у кілька передсвяткових днів, з початку травня кампанія з вакцинації «пішла на свята». І це при тому, що і МОЗ, і експерти прогнозують ще одну «хвилю» коронавірусу вже влітку. Ми можемо констатувати, що МОЗ провалив кампанію з вакцинації, і це особиста відповідальність міністра Степанова. Тому «Голос» вимагає винести на розгляд парламенту питання про відставку міністра охорони здоров’я вже на наступному пленарному тижні», – зазначає Железняк.

Народний депутат також додав, що наступними пріоритетними кроками має бути призначення компетентного міністра та перегляд плану вакцинації на більш ефективний та реалістичний.

Железняк також підкреслює, що ситуація з економікою не краща. В квітні вперше за цей рік доходи бюджету були нижчими за план. Разом з хронічним невиконанням плану по запозиченнях та річною паузою у співпраці з МВФ, це ставить під ризик можливість України профінансувати всі свої видатки, зокрема великі боргові виплати восени поточного року.

«Одним з ключових завдань для країни є відновлення співпраці з МВФ. Це не лише дозволить отримати наступний транш у 5 млрд доларів, але й дасть потужний сигнал інвесторам, що вкладати гроші в Україну надійно та безпечно. Втім, більшості обіцяних коаліцією до першого червня законопроектів для виконання «маяків» Фонду на порядку денному поки немає», – констатує нардеп.

Для відновлення економіки «Голос» наполягає на якнайшвидшому розгляді, по-перше, антикризового законопроекту фракції №5346 для підтримки бізнесу, який постраждав через локдаун, а також більш системних кроків як-то судова реформа, яка допоможе повернути довіру інвесторів до України.

Підписуйся на нашi

ще новини