«Голос» закликає встановити кисневі станції в усіх опорних лікарнях, —  Інна Совсун

«Голос» закликає встановити кисневі станції в усіх опорних лікарнях, — Інна Совсун

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов вже попередив українців про наступну хвилю пандемії, яку може викликати поява нового, індійського штаму коронавірусу. При цьому за цілий рік влада так і не підготувалась до «піків» захворювання. Про це заявила народна депутатка «Голосу» Інна Совсун.

У зв’язку з такою ситуацією партія «Голос» закликає встановити нарешті кисневі станції у всіх опорних лікарнях країни.

«Ми подали законопроект про виділення 800 мільйонів гривень на закупівлю та встановлення кисневих станцій по всій країні. Це може бути довгим процесом, тому маємо поспішати встановити кисневі станції до того, як Україну накриє черговою хвилею коронавірусу. Сподіваємось, що Верховна рада розгляне законопроект «Голосу» вже наступного тижня», — заявила депутатка.

Парламентарка пояснила, що саме через відсутність кисневих станцій лікарі не зможуть врятувати життя тяжкохворих українців в разі різкого спалаху. Адже звичайні кисневі концентратори не підходять для лікування пацієнтів з важким перебігом хвороби, додала Інна Совсун.

«Цифри про забезпечення лікарень киснем, які називає міністр Степанов, — геть не показові, адже переважно йдеться про кисень, який подають концентратори. Проте важкі хворі на коронавірус потребують високого потоку кисню, який концентратори не здатні забезпечити. Тому зараз є критична потреба саме у кисневих станціях, за допомогою яких лікарі зможуть врятувати життя людей», — пояснила Інна Совсун.

З поданням проекту про встановлення кисневих станцій депутати «Голосу» також дослідили, в яких саме регіонах не вистачає кисню для важкохворих.

Згідно з наданою інформацією, кисневі станції за останній рік так і не встановлені у більшості регіонів України. Наприклад, кисневих станцій наразі взагалі немає у Полтавській, Сумській, Івано-Франківській та Луганській областях. А окремі опорні лікарні регіонів можуть забезпечити киснем лише до 20 тяжкохворих.

Так, у Тернопільській міській лікарні сьогодні лише 15 ліжкомісць забезпечені киснем від станції. У Світловодській центральній райлікарні — 6, у Городоцькій міській лікарні на Хмельниччині — 16.

Підписуйся на нашi

ще новини