«Голос»: Закон про викривачів корупції допоможе захистити людей, готових йти проти системи та зупиняти корупційні схеми

«Голос»: Закон про викривачів корупції допоможе захистити людей, готових йти проти системи та зупиняти корупційні схеми

Фракція партії «Голос» підтримала закон, який допомагає визначити статус викривача корупції та захистити його права. Важливість закону є очевидною на прикладі Ганни Соломатіної – працівниці НАЗК, яка вийшла з відомства і повідомила про корупцію в ньому. Цю людину не просто звільнили, проти неї негайно відкрили кримінальну справу.

«Йдеться про те, щоби захистити людей, які працюють в системі, аби вони не боялися приходити і повідомляти про злочини, що відбуваються всередині. Закон буде захищати лише тих людей, що мають інформацію про серйозні порушення. Тобто ми не говоримо про надання статусу викривача кожній людині, яка дзвонить на гарячу лінію», – зазначила Олександра Устінова.

Народна депутатка сподівається, що першими викривачами стануть люди, що зараз працюють в державних органах – ті, хто бачили, як роками реалізовувалися схеми у найбільш корумпованих структурах, але боялись про це говорити, оскільки розуміли, що їх одразу звільнять з роботи й відкриють проти них провадження.

«І це будуть найцінніші викривачі, інформацію від яких можна буде використовувати», – зауважує Устінова.

Сьогодні, згідно з чинним законодавством, будь-яка людина може звернутися до правоохоронного органу із заявою про злочин, і заява протягом 24 годин має бути внесена в ЄРДР.

Попри намагання членів більшості фракцій Верховної Ради внести десятки застарілих поправок до нового законопроекту щодо статусу викривачів та їх захисту, представникам «Голосу» вдалося відстояти цивілізовані та сучасні підходи.

«Більшість депутатів інших фракцій – це депутати минулих скликань. Вони всі бояться й навіть закидали нам: “Як ви можете таке підтримувати, це ж тепер на нас на всіх будуть писати анонімки і тягати по правоохоронних органах!”. Фракції «Голосу» нема чого боятися! І ми підтримуємо цей законопроект», – говорить Олександра Устінова.

Втім, закон дає базову рамку захисту людини. Але його потрібно доопрацювати і представники «Голосу» неодноразово говорили про це на засіданнях профільного комітету.

Підписуйся на нашi

ще новини