«Голос»: Законопроект про законодавчу ініціативу народу не посилює народовладдя, а лише обмежує права депутатів

«Голос»: Законопроект про законодавчу ініціативу народу не посилює народовладдя, а лише обмежує права депутатів

Фракція «Голосу» закликає не підтримувати законопроект про внесення змін до статті 93 Конституції України щодо законодавчої ініціативи народу як спрямований на обмеження права законодавчої ініціативи народних депутатів і вкрай популістничний.

«Якщо вчитатися в закон, то ми серед суб‘єктів подання, крім президента, Кабінету міністрів і народних депутатів, отримаємо слово «народ». А далі ми читаємо, що реалізується ця ініціатива у випадках і порядку, визначених Конституцією України та — Увага! — законами України. А тепер подивіться на зареєстровані законопроекти. Серед них — про внесення змін до деяких законів України щодо права законодавчої ініціативи народних депутатів, де вказано, що тільки депутати, які об’єднались для подачі законопроекту в кількості не менше, ніж найменша фракція, мають право подати законопроект», — звернувся до колег депутат фракції «Голосу» Олег Макаров.

«А що робити мажоритарникам? А що робити, якщо 5 депутатів тільки хочуть подати дуже важливий законопроект? Це називається боротьба зі спамом? Ні. Це боротьба з правами народних депутатів, передбаченими Конституцією України. Як треба боротися з цими правами новій владі? Єдиний спосіб — назвати слово «народ» і під ним підписати, що обмежується законодавча ініціатива депутатів», — додав він.

Макаров наголосив, що при цьому в законопроекті не прописано навіть натяку на механізм, як народ буде реалізовувати своє нове конституційне право. А також нагадав, що сьогодні кожен громадянин вже може впливати на законодавчий процес через свого депутата-мажоритарника та систему електронних петицій.

Підписуйся на нашi

ще новини