Імпічмент в Україні — фантастика, на відміну від США, — Роман Лозинський

Імпічмент в Україні — фантастика, на відміну від США, — Роман Лозинський

Україні потрібна реальна процедура імпічменту Президента, бо навіть сама лише можливість оголосити недовіру президенту країни вже є ознакою дієвої демократії. Сьогодні імпічмент в Україні — фантастика навіть в теорії.

Коли президент США зловживає владою і заходить за червоні лінії, його дії відразу публічно засуджують віцепрезидент, найближчі соратники і партія, яку він представляє. За лічені години небезпечний очільник держави втрачає важелі впливу та довіру. А нижня палата Конгресу виносить рішення про вчинення президентом країни злочину. На черзі — рішення Сенату.

В Україні все це неможливо, бо Зеленський і його партійна команда в парламенті забезпечили Президенту максимальну недоторканність. Про це пише Роман Лозинський у колонці для УП.

Пряма мова Романа Лозинського, депутата фракції «Голосу» у Верховній Раді, першого заступника голови комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування:

— Я нагадаю, що закон про процедуру імпічменту дійсно ухвалили, але тільки для красивих заголовків. Бо наш «слуга народу» залишив для себе навіть більший захист, ніж має Конституція. Її змінити — це 300 голосів депутатів (⅔ парламенту), а для імпічменту потрібні 338 (¾), що є просто фантастикою навіть в теорії.

Така недоторканність призводить до відчуття необмеженої влади, безкарності й могутності. До переслідування і вбивства журналістів. До розстрілу протестувальників на Майдані, закликів до військового вторгнення Росії і як наслідок — окупації та затяжної війни.

Та жоден тимчасовий утримувач булави і штандарту на вулиці Банковій не посмів би вдаватися до таких злочинних дій, якби відчував, що його влада не безмежна, а покарання за злочини — невідворотне.

Щоб в Україні стало можливим усунення Президента-порушника від влади в порядку імпічменту, потрібно виправити 111 статтю Конституції: спростити процедуру та зменшити поріг прийняття рішення про імпічмент до 300 голосів.

Проблема — лише в політичній волі Президента і монобільшості, яким реальний імпічмент очевидно не потрібен.

Підписуйся на нашi

ще новини