Інна Совсун: 90 млрд заборгованості за комуналку — це ціна за популізм

Інна Совсун: 90 млрд заборгованості за комуналку — це ціна за популізм

Замість обіцянки знизити тарифи якимось магічним чином держава має шукати реалістичні рішення, як зменшити тарифи на комірне. І найочевидніший крок — енергоефективність. Про це заявила народна депутатка «Голосу» Інна Совсун.

«Ми маємо говорити про якісні, реалістичні рішення, а саме про спосіб, яким іде Європа, іде весь західний світ — це заходи енергоефективності і енергозбереження. Я їздила і зустрічалася з представниками ОСББ у Рівному, в Одесі, у Києві, в інших містах України. І можу з упевненістю говорити, що навіть мінімальні, не найдорожчі заходи енергоефективності дають 20% економії, які окупляться за рік. А подекуди економія становить до 40%», — заявила Інна Совсун.

Однак у бюджеті на 2021 рік на програми енергоефективності в бюджеті закладено лише 150 млн грн, цієї суми вистачає на два місяці. Натомість борги українців за комірне зростають.

«Всі хочуть змагатись у популізмі і оці обіцянки «давайте ми знизимо всім тарифи», на жаль, призводять до тієї катастрофи, яку ми сьогодні маємо — майже 90 млрд заборгованості за комуналку — це ціна за популізм, бо люди вірять, що можна чарівною паличкою помахати і вирішити всі проблеми. А це неможливо», — говорить депутатка.

Представниця «Голосу» наполягає, що Україні слід рухатися у напрямку ринку, але захищаючи при цьому найменш захищені верстви населення.

Разом з тим, останні рішення уряду щодо способу призначення субсидій викликають значне занепокоєння. Доступ до субсидій для тих, хто їх дійсно потребує, не повинен залежати від спроможності вистояти кількагодинні черги. Громадяни повинні мати чіткий, зрозумілий механізм отримання допомоги.

Нагадуємо, що з 1 травня 2021 р. в Україні почали діяти нові правила призначення субсидій.

За останній рік заборгованість українців за комірне зросла: постачання і розподіл газу — на 12,8%, за тепло і гарячу воду — на 21,6%, центральне водопостачання і водовідведення — на 24,8%.

Підписуйся на нашi

ще новини