Кабмін не зміг закупити «бебі-бокси», тому вирішив їх скасувати

Кабмін не зміг закупити «бебі-бокси», тому вирішив їх скасувати

Коротко: Вчора уряд зупинив проект «Пакунок малюка». Тепер батьки новонароджених дітей не зможуть отримати набір з усім необхідним для перших місяців життя малюка. Урядовці запропонували альтернативу – грошову компенсацію у розмірі 5 тисяч гривень. Але за ці кошти можна буде купити певний перелік товарів і лише у спеціалізованих магазинах.

Детально: Вчора уряд фактично ухвалив створення нової корупційної схеми. Цього разу — за рахунок українських немовлят. Програма «Відповідальне батьківство» успішно діяла в Україні з 2018 року, але тепер влада її скасувала. Раніше у межах цієї програми родина, в якій народилася дитина, отримувала «бебі-бокс» — набір із усім необхідним для перших місяців життя малюка.

Керівництво Міністерства соціальної політики не змогло вчасно провести тендер на закупівлю складників бебі-боксів та прийняло дивне рішення. Замість забезпечувати батьків новонароджених дітей необхідними товарами, просто видавати їм картки із 5 тисячами гривень. Придбати на ці гроші потрібні товари можна буде лише в спеціалізованих магазинах.

Таке рішення створює величезний корупційний ризик. Хто буде постачати до цих «спеціалізованих магазинів» товари? Як проводитимуть закупівлі? Хто і як контролюватиме якість цих товарів та ціну на них? Жодних відповідей на ці запитання влада не надала.

Ми маємо зупинити наступ влади на успішні реформи!

Пряма мова Інни Совсун, заступниці голови партії «Голос», народної депутатки Верховної Ради України:

— Такі «бебі-бокси» — справжня підтримка для українських сімей. І як з будь-якими урядовими програмами, — ця програма мала б бути належно оцінена. Треба оцінити, чи задоволені нею молоді батьки, чи/як впливає вона на якість життя малюків. І, можливо, за результатами належної оцінки модифікувати програму. Проте модифікація програми просто тому що Мінсоц не спромігся вчасно здійснити закупівлі — це просто провал програми.

Підписуйся на нашi

ще новини