Кнопкодавство депутатів за Шкарлета: за заявою «Голосу» відкрили справу, Інна Совсун свідчила у ДБР

Кнопкодавство депутатів за Шкарлета: за заявою «Голосу» відкрили справу, Інна Совсун свідчила у ДБР

Народну депутатку «Голосу» Інну Совсун запросили до Державного бюро розслідувань як свідка у кримінальній справі про кнопкодавство під час голосування за Сергія Шкарлета.

Кримінальну справу відкрили за заявою депутатки за статтею 364-2 ККУ.

Під час голосування за призначення міністром освіти Сергія Шкарлета зафіксували випадки кнопкодавства. Зокрема, народного депутата від ОПЗЖ Григорія Суркіса не було в залі, однак його картка проголосувала «за».

Пряма мова

Інна Совсун, народна депутатка України, заступниця голови партії «Голос»:

— Я прийшла як свідок до Держбюро розслідування щодо кнопкодавства депутатів у Раді і розповіла про всі зібрані докази цього злочину. Недостатньо просто зафіксувати порушення. Потрібно довести цю справу до кінця, щоб показати — кнопкодавство не може залишитися непокараним.

Зараз слідчий ДБР працює над тим, щоб отримати додаткові відео голосування, зокрема від Управління держохорони. Їх немає, але «Голос» подав звернення до Офісу Генпрокурора про те, що УДО порушило закон, не надавши відео на запит нас як народних депутатів. І за цим фактом також вже відкрито кримінальну справу.

Якщо депутати Верховної Ради порушують закони, це означає, що будь-хто може також це робити. Якщо ми не покараємо кнопкодавів, то зневажаємо закони, які ж самі й пишемо.

Немає жодного депутата у парламенті, який би сказав, що за Шкарлета у залі було 226 голосів. Усі розуміють, що його призначили з порушеннями. І навіть порушення в один голос є вирішальним.

«Голос» впевнений, що кнопкодавство замість Суркіса — не єдине. Ми сподіваємося, що у співпраці з «Голосом» ДБР зможе отримати записи голосування і встановити не лише за кого кнопкодавили, а й ім’я депутата, який це робив. Сподіваємося, що найближчим часом ми матимемо результати розслідування. І коли доведуть кнопкодавство, ми зможемо звернутися до суду.

Підписуйся на нашi

ще новини