Конфіскація російських активів і передача їх Україні — програма-максимум, — Кіра Рудик

Конфіскація російських активів і передача їх Україні — програма-максимум, — Кіра Рудик

Конфіскація російських активів і передача їх Україні — програма-максимум. Але якщо країни поки не мають відповідних механізмів, альтернативою може стати передача відсотків від заморожених активів рф. Це варіант, який розглядає зараз, наприклад, Естонія. Про це повідомила народна депутатка України, лідерка партії «Голос» Кіра Рудик.

«Естонія йде своїм шляхом — вони не конфісковують гроші як такі, вони кладуть їх під відсотки. Зараз має бути законопроєкт, що відсотки, які отримані з конфіскованих активів, ніколи нікому не можуть бути повернуті. Вони вже є прибутком держави, яким вона може розпоряджатися на підтримку України. Це дуже важливо для тих країн, які не можуть чи не мають поки механізмів конфіскації активів.

Шлях, де гроші кладуться під відсотки і відсотки використовуються, — нам зараз теж підходить, бо це створює альтернативу. Ми готові на будь-який шлях. Так, хотілось би максимум, але ми готові на будь-які варіанти, головне, щоб гроші приносили користь Україні», — пояснила лідерка «Голосу».

Українська команда для пришвидшення напрацювання механізмів працює з національними урядами. В цьому випадку процеси йдуть швидше.

«Головна проблема ЄС — бюрократія і швидкість. Великі демократичні обʼєднання набагато повільніші, ніж нам хотілось би: вони роблять мільйони розмов, стратегічних сесій, обговорень. Я вірю, що швидше буде провести законодавчі зміни на рівні національних парламентів. Звісно, це не будуть кошти, які накопичились за відсотками усіх заморожених активів, буде менше, але це запустить процес. Інші країни побачать, що це не страшно, це вже всі роблять», — підкреслила народна депутатка.

Підписуйся на нашi

ще новини