Коронавірус. 19 запитань і відповідей

Коронавірус. 19 запитань і відповідей

Як не захворіти на коронавірус? Як він передається? Хто може захворіти і який ризик померти від нового коронавірусу? Відповіді на ці та інші запитання опубліковані на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я.

ВООЗ постійно вивчає ситуацію з новим коронавірусом та оновлює рекомендації для населення у різних регіонах. «Голос» публікує неофіційний переклад усіх відповідей на запитання про коронавірус українською мовою.

Рекомендації ВООЗ за цим посиланням. Перевірити найновіші дані щодо захворювань завжди можна за цим посиланням.

Що таке коронавірус COVID-19?

COVID-19 – це інфекційне захворювання, спричинене нововиявленим коронавірусом. Цей новий вірус і хвороба були невідомими до початку спалаху в місті Ухань (Китай) у грудні 2019 року.

Які симптоми COVID-19?

Найпоширеніші симптоми COVID-19 – лихоманка, втома та сухий кашель. У деяких пацієнтів можуть виникати болі, закладеність носа, нежить, біль у горлі або діарея. Ці симптоми, як правило, легкі і починаються поступово. Деякі люди заражаються, але не проявляють жодних симптомів і не почуваються зле. Більшість людей (близько 80%) одужують, не потребуючи спеціального лікування. Приблизно в кожної 6 людини, яка захворіла на COVID-19, виникають ускладнення і розвивається ускладнене дихання. Ускладнення здебільшого виникають у людей похилого віку та тих, хто має інші захворювання – такі як високий кров'яний тиск, проблеми з серцем або діабет. Смертність від захворювання складає близько 2%. Люди з лихоманкою, кашлем та ускладненим диханням повинні звернутися до лікаря.

Як поширюється вірус?

Люди можуть заразитися COVID-19 від тих, у кого вже є вірус. Хвороба може поширитися від людини до людини через невеликі крапельки з носа чи рота, які поширюються, коли людина з COVID-19 кашляє або чхає. Ці краплі опадають на предмети та поверхні навколо людини. Інші люди можуть підхопити COVID-19, торкаючись спочатку цих предметів чи поверхонь, а потім торкаючись своїх очей, носа чи рота. Також можна інфікуватися COVID-19, якщо вдихати крапельки від людини з COVID-19, що кашляє або чхає. Ось чому важливо триматися на відстані більше 1 метра від хворої людини.

ВООЗ проводить оцінку поточних досліджень щодо поширення COVID-19 і надалі інформуватиме про нові результати.

Що я можу зробити, щоб захистити себе і запобігти поширенню хвороби?

Заходи безпеки для кожного

Стежте за оновленнями інформації про спалах COVID-19, які доступні на сайті ВООЗ, а також на ресурсах ваших державних органів охорони здоров’я. COVID-19 досі вражає переважно людей у ​​Китаї, а також є деякі спалахи в інших країнах. Більшість людей, які заражаються, одужують та мають легкий перебіг хвороби, але для декого це може відбуватися більш серйозно. Дбайте про своє здоров'я та захищайте інших, дотримуючись таких правил:

  • Регулярно і ретельно обробляйте руки спиртовмісним засобом або мийте їх із милом.

Навіщо? Миття рук з милом або обробка спиртовмісним засобом убиває віруси, які можуть бути на ваших руках.

  • Дотримуйтесь дистанції хоча б 1 метр (3 кроки) між собою та тим, хто кашляє чи чхає.

Навіщо? Коли хтось кашляє або чхає, вони розпорошують невеликі крапельки рідини з носа чи рота, які можуть містити вірус. Якщо ви занадто близько, ви можете вдихнути крапельки разом з вірусом COVID-19, якщо людина, що кашляє, хвора.

  • Не торкайтеся очей, носа та рота.

Чому? Руками ви торкаєтесь багатьох поверхонь і можете підхопити вірус. Потім через руки ви можете перенести вірус на очі, ніс чи рот. Звідти вірус може потрапити у ваш організм і ви можете захворіти.

  • Переконайтеся, що ви та оточуючі люди дотримуються кількох правил під час чхання або кашлю. Покривати рот і ніс зігнутим ліктем або серветкою, коли кашляєте або чхаєте. Якщо використовуєте серветку, негайно утилізуйте її після використання.

Чому? Через чхання та кашель поширюється вірус. Дотримуючись належної гігієни, ви захищаєте оточуючих людей від вірусів, таких як застуда, грип та COVID-19.

  • Залишайтеся вдома, якщо вам погано. Якщо у вас лихоманка, кашель і ускладнене дихання, зверніться до лікаря і заздалегідь зателефонуйте. Дотримуйтесь вказівок місцевих органів охорони здоров’я.

Чому? Державні та місцеві органи влади мають найсвіжішу інформацію про ситуацію у вашому регіоні. Заздалегідь зателефонувавши, ваш лікар може швидко направити вас до потрібної медичної установи. Це також захистить вас і допоможе запобігти поширенню вірусів та інших інфекцій.

  • Будьте поінформовані щодо розвитку коронавірусу. Дотримуйтесь порад, які вам дає лікар, ваші державні та місцеві органи охорони здоров’я чи ваш роботодавець щодо того, як захистити себе та інших від COVID-19.

Чому? Державні та місцеві органи влади матимуть найновішу інформацію про те, чи розповсюджується COVID-19 у вашому районі. Вони найкраще можуть порадити, що люди у вашому регіоні повинні робити, щоб захистити себе.

Заходи безпеки для осіб, які перебувають або нещодавно відвідали (останні 14 днів) райони, де розповсюджується COVID-19

  • Залишайтеся вдома, якщо ви почнете почувати себе погано, навіть з легкими симптомами, такими як головний біль і легка нежить, поки не видужаєте.

Чому? Уникнення контакту з іншими та відвідування медичних установ дозволить цим установам працювати ефективніше та допоможе захистити вас та інших від можливих COVID-19 та інших вірусів.

  • Якщо у вас підвищена температура, кашель і ускладнене дихання, негайно зверніться до лікаря, оскільки це може бути наслідком респіраторної інфекції. Зателефонуйте заздалегідь і повідомте лікаря про будь-які останні поїздки або контакти з мандрівниками.

Чому? Заздалегідь зателефонувавши, ваш лікар може швидко направити вас до потрібної медичної установи. Це також допоможе запобігти можливому поширенню вірусів COVID-19 та інших вірусів.

Які шанси, що я захворію на COVID-19?

Ризик залежить від того, де ви живете чи де ви недавно подорожували. Ризик зараження вищий у районах, де у багатьох людей діагностували COVID-19. Зараз 99% всіх випадків COVID-19 фіксують у Китаї, більшість - у провінції Хубей. Для людей у більшості інших частин світу ризик підхопити COVID-19 наразі малий. Проте важливо бути обізнаним про ситуацію та про готовність у вашому регіоні.

ВООЗ співпрацює з органами охорони здоров'я в Китаї та в усьому світі з метою моніторингу та реагування на спалахи COVID-19.

Чи варто мені турбуватися щодо COVID-19?

Якщо ви не перебуваєте в районі, де розповсюджується COVID-19, або ви не їздили до одного з цих районів та не були в тісному контакті з кимось, хто був та почуває себе погано, ваші шанси заразитися наразі низькі. Однак зрозуміло, що ви можете відчувати стрес і тривогу щодо ситуації. Рекомендуємо отримувати факти, які допоможуть точніше визначити ризики, щоб можна було дотримуватись заходів безпеки. Ваш лікар, ваш державний орган охорони здоров'я та ваш роботодавець - це всі потенційні джерела точної інформації про COVID-19 та про те, чи є вона у вашому регіоні. Важливо бути поінформованим про ситуацію в регіоні, де ви живете, і вжити відповідних заходів для захисту себе. (Дивіться «Заходи захисту для всіх»).

Якщо ви перебуваєте в районі, де є спалах COVID-19, вам потрібно серйозно поставитися до ризику зараження. Дотримуйтесь порад, виданих національними та місцевими органами охорони здоров’я. Хоча в більшості людей COVID-19 викликає лише легкі захворювання, деякі люди можуть мати ускладнення. Рідше захворювання може бути смертельним. Більш вразливими виявляються люди похилого віку, а також ті, у кого є інші хвороби (наприклад, високий кров'яний тиск, проблеми з серцем або діабет).

Хто має ризики ускладнень хвороби?

З того, що відомо, як COVID-2019 впливає на людей, то ризик розвитку тяжких ускладнень мають люди похилого віку та особи, у яких є інші захворювання (такі як високий кров'яний тиск, серцеві захворювання чи діабет).

Чи є антибіотики ефективним засобом профілактики і лікування інфекції COVID-2019?

Ні, антибіотики не діють проти вірусів, ними можна лікувати тільки бактеріальні інфекції. Новий коронавірус належить до вірусів, і, отже, для його профілактики і лікування не слід використовувати антибіотики. Їх слід застосовувати лише за рецептом лікаря для лікування бактеріальної інфекції.

Чи існують ліки, призначені для профілактики або лікування інфекції COVID-2019

Поки що ні. На сьогоднішній день не існує вакцини та специфічних противірусних препаратів для профілактики або лікування COVID-2019. Однак хворим слід полегшувати симптоми. Людей із ускладненнями слід госпіталізувати. Більшість пацієнтів одужують завдяки лікуванню.

Зараз працюють над винайденням можливих вакцин або ліків. Вони проходять перевірку за допомогою клінічних випробувань. ВООЗ координує зусилля з розробки вакцин та лікарських засобів для профілактики та лікування COVID-19.

Найефективніші способи захистити себе та інших від COVID-19 - це часто мити руки, прикриватись під час кашлю зігнутим ліктем або серветкою та дотримуватись дистанції не менше 1 метра (3 кроки) від людей, які кашляють або чхають. (Дивіться розділ «Що я можу зробити, щоб захистити себе і запобігти поширенню хвороби?»)

COVID-19 це те саме, що SARS?

Ні. Вірус, що викликає COVID-19, і той, що викликає SARS, пов'язані генетично один з одним, але вони різні. SARS більш смертельна, але набагато менш заразна, ніж COVID-19. З 2003 року ніде в світі не було спалахів SARS.

Чи потрібно мені носити маску, щоб захиститися?

Людям без респіраторних симптомів, таких як кашель, не потрібно носити медичну маску. ВООЗ рекомендує використовувати маски людям, які мають симптоми COVID-19, а також тим, хто доглядає за особами, які мають симптоми, такі як кашель та лихоманка. Використання масок має вирішальне значення для медичних працівників та людей, які піклуються про когось (вдома чи в медичному закладі).

ВООЗ радить раціонально використовувати медичні маски, щоб уникнути зайвого витрачання дорогоцінних ресурсів і неправильного використання масок (Дивіться «Поради щодо використання масок»). Використовуйте маску тільки в тому випадку, якщо у вас є респіраторні симптоми (кашель або чхання), підозра на інфекцію COVID-19 з легкими симптомами або ви доглядаєте за тим, хто може потенційно бути інфікованим COVID-19. Потенційно інфікованими на COVID-19 можуть бути люди, які подорожували в райони, де були зареєстровані випадки вірусу, або тісно контактували з кимось, хто подорожував у цих районах та захворів.

Найефективніші способи захистити себе та інших від COVID-19 - це часто мити руки, прикривати кашель зігнутим ліктем або серветкою та дотримуватись дистанції не менше 1 метра (3 кроки) від людей, які кашляють або чхають. Додаткову інформацію дивіться у розділі «Що я можу зробити, щоб захистити себе і запобігти поширенню хвороби?».

Поради щодо використання масок. Як одягати, використовувати, знімати і утилізувати маску?

  • Пам'ятайте, що маску повинні використовувати тільки медичні працівники та люди з респіраторними симптомами, такими як лихоманка та кашель.
  • Перед тим, як одягнути маску, обробіть руки спиртовмісним засобом або помийте іх із милом.
  • Візьміть маску та огляньте її, чи немає в ній дірок.
  • Зорієнтуйтеся, де верх, а де низ маски (верх там, де металева смужка).
  • Переконайтесь, що правильна сторона маски спрямована назовні (кольорова сторона).
  • Одягніть маску на обличчя. Затисніть металеву смужку або жорсткий край маски, щоб вона щільно прилягала до вашого носа.
  • Переконайтеся, що маска прикриває рот і підборіддя.
  • Не торкайтеся маски під час використання; в разі дотику обробіть руки спиртовмісних засобом і помийте їх з милом.
  • Як тільки маска стає вологою, замініть її на нову і не використовуйте одноразові маски повторно.
  • Після використання зніміть маску; зніміть еластичні петлі з-за вух, тримаючи маску подалі від обличчя та одягу, щоб не торкатися потенційно забруднених поверхонь маски.
  • Викиньте маску в закритий смітник відразу після використання.
  • Дотримуйтесь гігієни рук після того, як доторкнулися до маски або зняли її: обробіть руки спиртовмісним засобом або помийте їх із милом.

Скільки триває інкубаційний період для COVID-19?

«Інкубаційний період» - це час між зараженням вірусом і початком прояву симптомів захворювання. Більшість оцінок періоду інкубації для COVID-19 коливаються від 1-14 днів, найчастіше близько п’яти днів. Ці оцінки будуть оновлюватися, коли буде більше даних.

Чи може людина заразитися COVID-19 від тварин?

Коронавіруси - це велике сімейство вірусів, які поширені у кажанів і тварин. Люди рідко заражаються цими вірусами, які згодом можуть поширюватися на інших людей. Наприклад, SARS-CoV асоціювався з циветовими кішками, а MERS-CoV передається верховими верблюдами. Можливі тваринні джерела COVID-19 ще не підтверджені.

Щоб захистити себе, наприклад, відвідуючи ринки живих тварин, уникайте прямого контакту з тваринами та поверхнями, з якими вони контактують. Дотримуйтесь правил безпеки під час поводження з їжею. Поводьтеся з сирим м'ясом, молоком чи органами тварин обережно, щоб уникнути забруднення сирою їжею та уникайте вживання сирих чи погано приготованих продуктів тваринного походження.

Чи може людина заразитися 2019-nCoV від домашньої тварини?

Ні, сьогодні немає даних про випадки інфекції 2019-nCoV серед домашніх тварин (котів, собак) або про поширення ними вірусу.

Як довго вірус зберігається на поверхні?

Тривалість виживання вірусу 2019-nCoV на поверхнях поки не встановлена точно. Втім, ймовірно, він поводиться, як і інші коронавіруси. Дослідження свідчать про те, що коронавіруси (включаючи попередню інформацію про вірус COVID-19) можуть зберігатися на поверхні протягом декількох годин або до декількох днів. Це може змінюватися в різних умовах (наприклад, залежить від типу поверхні, температури або вологості навколишнього середовища).

Якщо ви думаєте, що поверхня може бути заражена, очистіть її простим дезінфікуючим засобом, щоб знищити вірус та захистити себе та інших. Обробіть руки спиртовмісним засобом або помийте їх з милом. Не торкайтеся очей, рота чи носа.

Чи безпечно отримувати посилки з Китаю або інших країн, де виявлено вірус?

Так, безпечно. Отримуючи посилки, ви не ризикуєте заразитися новим типом коронавірусу. Досвід вивчення інших коронавірусів говорить, що віруси цього типу недовго зберігають життєздатність на таких предметах, як листи або поштові посилки.

Що може нашкодити і що НЕ ПОТРІБНО робити?

НЕ ефективні проти COVID-2019 і навіть можуть бути шкідливими такі дії:

  • Куріння
  • Прийом традиційних рослинних засобів
  • Носіння декількох масок одразу
  • Самолікування, наприклад, прийом антибіотиків

У будь-якому випадку, якщо у вас температура, кашель і ускладнене дихання, зверніться до лікаря якомога раніше, щоб зменшити ризик розвитку ускладнень, і обов'язково розкажіть лікарю, якщо ви кудись подорожували.

Підписуйся на нашi

ще новини