Корупція, порушення домовленостей з ЄС та ризики для експортерів, — Ярослав Железняк про «Купуй українське-2»

Корупція, порушення домовленостей з ЄС та ризики для експортерів, — Ярослав Железняк про «Купуй українське-2»

Коротко: Парламент ухвалив в першому читанні за основу законопроект 3739. Відповідно до нього, аби взяти участь у тендерах Prozorro, виробник має надати довідку, що 25-40% його продукції виготовлено в Україні. Однак замість підтримки українського виробника, цей закон створює величезні корупційні ризики, порушує домовленості з ЄС, ставить під удар експортерів, держпідприємства та місцеву владу.

Детально: Сьогодні на позачерговому засіданні Верховна Рада підтримала у першому читанні закон 3739 про так звану локалізацію, відомий як «Купуй українське-2». На думку президентської більшості, він має підтримати українське машинобудування. Насправді під виглядом позитивних змін «слуги» вчергове протягують закон, який більше шкодить, ніж приносить користі.

Аби підприємство могло взяти участь у тендерах Prozorro, воно муситиме довести, що значна частина його виробництва локалізована в Україні. Для цього потрібно надати довідку про це від Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Тобто закон створює корупційні ризики та надає МЕРТ можливість керувати тендерами у ручному режимі — вирішувати, який виробник «більш український».

Також цей закон блокує можливість виходу на тендери для іноземних постачальників. Наразі відсоток іноземних компаній у державних тендерах низький, тож стимулів переводити своє виробництво в Україну в них немає. Це означає, що державні компанії будуть змушені купувати продукцію машинобудування виключно у вітчизняних компаній, навіть за умови вищої ціни. Або взагалі будуть позбавлені можливості закупити техніку через відсутність українських аналогів.

«Купуй українське-2» порушує міжнародні домовленості нашої держави. Представники Європейського Союзу вже висловили своє обурення. Цей закон суперечить Угоді про асоціацію України з ЄС та встановлює штучні бар‘єри для європейських виробників. Це створює ризик для українських експортерів, яким можуть у відповідь обмежити доступ до європейського ринку.

Пряма мова Ярослава Железняка, народного депутата, заступника голови фракції «Голосу», першого заступника голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики:

— На жаль, ми бачимо, як кожен день здійснюється систематичний політичний тиск на минулі здобутки. Як руками парламенту систематично руйнуються реформи. І 3739 – це черговий законопроект, який не допоможе промисловості і економіці. Але точно завдасть удару по євроінтеграції. Це удар по конкурентоспроможності. І так, це потужний удар по системі Prozorro. Голосування за цей законопроект – це черговий крок на шляху руйнації. Люди запам’ятають це скликання Верховної Ради як депутатів, яким вдалося все зруйнувати і нічого не побудувати на заміну.

Підписуйся на нашi

ще новини