Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення необхідно повернути в повному обсязі — законопроект «Голосу»

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення необхідно повернути в повному обсязі — законопроект «Голосу»

“Голос” зареєстрував законопроект, щоб повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення в повному обсязі.

Депутати фракції «Голосу» у Верховній Раді зареєстрували альтернативний законопроект про відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. На відміну від президентського проекту, який у 15 разів збільшує виведену з-під кримінальної відповідальності вартість незаконно набутих активів (14,4 млн грн), законопроект «Голосу» повертає цей поріг до рівня 3 мільйонів гривень.

До рішення Конституційного Суду, яке декриміналізувало незаконне збагачення, цей поріг становив 960 тис. гривень (1000 неоподаткованих мінімумів). Набуття посадовими особами активів, вартість яких перевищувала рівень їхніх законних доходів на цю суму, вважалася кримінальним злочином.

Задекларувавши намір повернути кримінальне покарання за незаконне збагачення, команда президента водночас у своєму законопроекті №1031 підняла цей поріг до 15000 неоподаткованих мінімумів — це 14,4 млн гривень (близько 580 тис. доларів). Тобто, якщо закон буде прийнято в такому вигляді, корумповані посадові особи зможуть користуватись незаконно набутими активами — речами, квартирами чи елітними авто — в 100 разів дорожчими за свій офіційний дохід без жодної кримінальної відповідальності.

“Підвищення суми від якої наступає кримінальна відповідальність за незаконне збагачення в 15 разів - це фактична індульгенція для корупціонерів. Ті, хто крадуть державні гроші і беруть хабарі чудово розумітимуть, що максимальні незручності за знаходження майна, незрозуміло за що купленого, — це цивільні позови. » — відзначила народна депутатка від «Голосу» Олександра Устінова.

Для прикладу, з настільки завищеним порогом неможливо було б притягнути до відповідальності ні прокурора Костянтина Кулика, вартість майна якого перевищила 3 млн грн, ні колишнього народного депутата Євгена Дейдея, у якого НАБУ знайшло трохи більше 6 млн грн, ні таких одіозних колишніх керівників департаментів СБУ, як Павло Демчина та Сергій Семочко: першого НАБУ звинувачувало в незаконному збагаченні на суму в 3,7 млн грн, другого — в 7,4 млн грн.

Саме тому в своєму законопроекті «Голос» наполягає на зменшенні суми, з якої наступає саме кримінальна відповідальність до 3000 тис. неоподаткованих мінімумів (близько 3 мільйонів гривень або трохи більше 100 тисяч доларів).

«Якщо сума порогу за незаконне збагачення не буде знижена, це не повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, а «розвод» парламенту і виборців», — наголосила Олександра Устінова.

Підписуйся на нашi

ще новини