КСУ потрібно очистити від недоброчесних суддів і злочинців, але зробити це виключно законно, — Андрій Осадчук

КСУ потрібно очистити від недоброчесних суддів і злочинців, але зробити це виключно законно, — Андрій Осадчук

До Конституційного суду мають потрапляти лише чесні та професійні судді з бездоганною репутацією за прозорим конкурсом. Рішення президента про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького свідчить більше про його безсилля, ніж бажання навести лад в КСУ, бо прямо суперечить основному закону — Конституції України.

Конституційну кризу, а точніше кризу довіри до Конституційного суду, потрібно вирішувати, але цього не можна зробити неконституційним чи незаконним способом.

Чинне кримінальне законодавство дає безліч інструментів для встановлення істини, головне — бажання і зусилля правоохоронної системи.

Ще у жовтні за заявою «Голосу» відкрили кримінальне провадження про захоплення влади суддями КСУ. Треба просто проводити якісне розслідування, а не імітувати його.

Пряма мова Андрія Осадчука, депутата фракції «Голосу» у Верховній Раді, першого заступника голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності:

— «Голос» повністю розділяє думку, що у складі Конституційного суду мають працювати лише доброчесні судді з бездоганною суспільною і професійною репутацією. Усі питання про доброчесність суддів КСУ, як і будь-яких інших суддів, повинні вирішуватися законним способом. Зараз всі законодавчі питання, які створили конституційну кризу, вже вирішила Верховна Рада. НАЗК повністю поновило свою роботу е-декларування. Кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях, хоча і не досконало, але повернули. І ми працюємо, щоб її посилити.

Українське кримінальне законодавство дає багато можливостей встановити істину в кримінальному провадженні. Тож я бажаю правоохоронним органами проявляти таку ж саму наполегливість і винахідливість у боротьбі зі злочинцями у мантіях, як вони проявляють у захисті свого екс-колеги Татарова.

Від президента Зеленського ми все ще чекаємо змістовних і дієвих кроків щодо судової реформи, а не лише ефектних медіаповідомлень і рішень, що руйнують його репутацію і ставлять під загрозу конституційний лад в Україні.

Підписуйся на нашi

ще новини