Майже чверть парламенту вимагає відставки міністра Степанова

Майже чверть парламенту вимагає відставки міністра Степанова

Коротко: У парламенті зареєстрували проект постанови про звільнення Максима Степанова з посади міністра охорони здоров’я. Цю ініціативу партії «Голос» підтримала майже чверть народних обранців — 96 депутатів Верховної Ради.

Детально: Підписи під проектом постанови про звільнення міністра охорони здоров’я Максима Степанова поставили 96 народних депутатів майже з усіх фракцій парламенту.

На посаді міністра охорони здоров’я України Максим Степанов продемонстрував непридатність до виконання посадових обов’язків, некомпетентність та професійну недбалість. Під його керівництвом МОЗ не спроможне ефективно протидіяти розповсюдженню коронавірусної хвороби COVID-19: навіть костюми для медиків було закуплено за завищеними вдвічі цінами, а отримали вони їх із затримкою у кілька місяців.

Окрім того, через бездіяльність Максима Степанова було зірвано процес закупівлі життєво необхідних ліків для всіх тяжко хворих українців. ДП «Медзакупівлі України» протягом трьох місяців чекало на накази Міністерства охорони здоров'я, який би дозволив їм розпочати оголошення процедур закупівель ліків та медтоварів. Велика частина державних програм навіть ще не передана міжнародним організаціям. А це означає, що хворі на гепатит, туберкульоз, легеневу гіпертензію та інші захворювання просто будуть помирати без ліків.

Степанов постійно ставить під загрозу роботу українських лікарень, атакуючи керівництво Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Ще в червні міністр без конкурсу і в ручному режимі хотів змінити голову НСЗУ. Натомість – поставити на цю посаду свого «смотрящого». Коли ж така махінація не пройшла, Степанов минулого тижня знову пішов в атаку: на розгляд Кабміну намагалися винести рішення про звільнення нинішньої керівниці НСЗУ Оксани Мовчан та ще одного топ-менеджера відомства – Наталії Рябцевої. Без їхнього відома Степанов намагався змістити їх з посад і таким чином позбавити організацію провідних людей.

Все це є більш ніж вагомими підставами для звільнення Максима Степанова з посади Міністра охорони здоров’я України з огляду на його неспроможність забезпечити належну роботу системи охорони здоров’я в умовах пандемії.

Пряма мова Ольги Стефанишиної, народної депутатки фракції «Голосу», членкині комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування:

– За неповні чотири місяці на посаді міністр охорони здоров’я Степанов зробив дуже багато. Аж настільки, що нам треба якнайшвидше рятувати і лікарів, і пацієнтів від його «здобутків». Досі не запроваджено масштабне тестування на коронавірус, а кількість хворих вже перевалила за тисячу осіб на день. Життєво необхідні закупівлі для лікарень продовжують робити волонтери, тоді як МОЗ закупило костюми за ціною, яка майже вдвічі перевищує ринкову. Степанов заблокував державні закупівлі ліків, дефіцит яких українські пацієнти почнуть відчувати вже цієї осені, а дехто з них – залишиться без ліків аж до весни-літа наступного року!

Такі непродумані і відверто безвідповідальні дії міністра загрожують всім лікарням України. Адже відсутність ефективного керівництва таким важливим органом, як Національна служба здоров’я, – це блокування щоденного та безперебійного процесу перерахунку коштів лікарням, який сьогодні здійснює НСЗУ. Як наслідок – медики лишаться без заробітних плат, а пацієнти – без медичної допомоги. Закликаю уряд припинити гратися здоров’ям і життями громадян України. Це — ваша відповідальність.

Підписуйся на нашi

ще новини